Бум на варицела в страната

Бум на варицела в страната Бум на варицела има в цялата страна, той е започнал още в първата седмица след нова година, като повишаването на заболеваемостта от заразата се наблюдава още в края на 2016-а, съобщиха педиатри.
Наблюденията им съвпадат напълно с данните на районните здравни инспекции. Най-много са случаите в София – град и областите Стара Загора, Велико Търново и Пловдив, пише "Монитор".  Само в столицата от 9 до 15 януари са регистрирани 235 случая на варицела и 5 на скарлатина. В края на декември миналата година шарките общо са били с 15 случая по-малко.Старозагорска област е втората с най-много болни. Инфектираните с варицела там са 56, докато в края на миналия месец те са били 46. Най-много са шаркавите в Стара Загора и Казанлък.
За периода 2 януари – 08 януари във Велико Търново са диагностицирани 46 болни от варицела и един в Горна Оряховица. Има и един заразен със скарлатина. Спрямо последната седмица на 2016 г. в областта има леко занижаване на случаите, общо с 4.
В Пловдив обаче, те се увеличават. Тези с варицела са 42, а със скарлатина – 7, докато в края на декември те са били 37 с варицела и 12 със скарлатина.
У нас не минава сезон – два да не се увеличи заболеваемостта от варицела. Причината е, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която не е регистрирана ваксината срещу варицела и в резултат на това тази имунизация не е включена в задължителния имунизационен календар.
Това съобщи през „Монитор” завеждащият Детската клиника в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров. Според тромава директира на ЕС, за да бъде регистрирана ваксина в страна – членка, тя трябва да бъде пререгистрирана отново и във всички останали държави от Евросъюза, поясни доц. Мангъров. По думите му, здравните ни власти не са съобразили да направят въпросната регистрация преди влизането ни в общността.
17.01.2017, 09:13 часа
534 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha