Хайтов: МВР се забави с борбата срещу битовата престъпност

Хайтов: МВР се забави с борбата срещу битовата престъпност „Изненадан съм от действията на отиващото си правителство, което се държи така, сякаш досега битова престъпност не е имало. А тя е като бич, като опасна зараза, която тормози от години Врачанско и Северозападна България“, това каза днес /17 януари/ врачанският депутат Явор Хайтов в коментарното предаване на радио „Видин“. Той беше поканен да коментира отпускането на 7 милиона лева от правителството в оставка за овладяване на битовата престъпност.
„На 24 юни 2016 г. в парламента зададох въпрос на министър Румяна Бъчварова, която призна, че МВР не може да се справи с този род престъпления.  Преди няколко месеца тя, за да запази авторитета на правителството, каза, че се предприемат мерки за овладяването на този проблем. Истината обаче е, че МВР изостана в овладяването на битовата престъпност, макар че не направи много и за данъчните и икономически престъпления“, каза още Хайтов.
Като бивш заместник-министър на МВР той допълни, че полицейското присъствие по селата може да помогне, но не и да реши тежката ситуация. „В момента един разследващ полицай работи по над 100 досъдебни производства годишно, а един следовател – по около 10. Над това трябва да помислят в МВР. Имам предложение за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които решават този проблем“, добави още Хайтов, който препоръча разтоварването на разследващите полицаи от икономическите и данъчни престъпления.
Врачанският депутат посочи и други проблеми във вътрешното министерство – хронично недофинансиране и чести промени в устройствения закон на МВР. „През последните 2 години два пъти беше прекроен този закон, което доведе до несигурност у служителите и масовото им напускане. Подготвените кадри напуснаха системата, която беше оголена, благодарение на управлението на отиващото си правителство и министър Румяна Бъчварова“, допълни Хайтов.
Според него гръмко обявените 7 000 000 лв. са по-скоро кризисен пиар на министерството, отколкото възможност да решат битовата престъпност, защото са недостатъчни. Явор Хайтов припомни, че хората, които крадат и грабят по селата са едни и същи, и ако им бъдсе потърсена отговорност, те няма да имат по 10 висящи дела, но да са на свобода и да продължават да безчинстват.
17.01.2017, 10:55 часа
662 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha