Бойко Борисов: Който спечели изборите, да си прави правителство

Бойко Борисов: Който спечели изборите, да си прави правителство Според премиера в оставка Бойко Борисов е по-добре да има правителство на малцинството, отколкото широка коалиция, за да се знае кой управлява и кой носи отговорност. Който спечели изборите, трябва да си направи правителство и да управлява, заяви Борисов и отхвърли възможността за коалиция с БСП.
Той говори по време на организираната от "Капитал" 11-та годишна среща на правителството с бизнеса: "Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 г.".
Премиерът определи като невъзможна и абсурдна евентуална коалиция с БСП при следващо управление. Категорично съм против коалиции, които ни се преписват, как ще направим с БСП коалиция, ще махнем плоския данък, ще въведем прогресивен, абсурд - не е възможно, посочи премиерът.
"Преди 2 години направих такъв компромис. Изключително трудна работа, компромиси, компромиси, които винаги се трупат на голямата партия. Не е нужно и редно. Който спечели изборите да си поеме ангажимента, да си направи правителство и да управлява, но да си носи отговорност - това е нашата политика, програма, това ще следваме. Ако го изберат хората, ако не, ще си изберат националисти, популисти, ще минем и през тях. Аз ще стоя отстрани в готовност да се намеся с ГЕРБ, ако хората пожелаят”, заяви Борисов и добави, че му е омръзнало да слуша лъжи и измами.
"Не виждам смисъл ежедневно да се отговаря на опорни точки, което е глупаво. Политиката изисква друго отношение. Истината винаги излиза наяве. Спокоен съм, времето ще докаже всяка моя дума”, каза Борисов. По думите му, направеното остава и се вижда.
По темата за бъдещия служебен кабинет Борисов каза, че би бил спокоен, ако лидерът на БСП Корнелия Нинова помага на новоизбрания президент Румен Радев да състави кабинет, защото, по думите на премиера, това е демократичен процес, предопределен от резултатите на изборите. "Когато тя не участва, аз съм притеснен", допълни премиерът в оставка.
"Има една дума – морал", каза той, обяснявайки защо правителството му е подало оставка след президентските избори миналата година.
"Така постъпи и Дейвид Камерън, той беше убеден, че Брекзит не трябва да успее и че е лошо за Великобритания. Сега, една година след това, няма никакво движение по посока Брекзит. Но той постъпи морално. Така постъпи и Ренци в Италия”, заяви Борисов.
"Евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда. Нищо по-хубаво за България няма от Европейския съюз, нищо по-добро да водим своята балансирана политика. Защото някои казват: "С Русия ще водят по-балансирана политика." Ние с Росен я водехме - той държеше евроатлантическата линия, аз държах прагматичните отношения - да си върнем туристите, да си ремонтираме самолети, кораби, износ с 14% е по-голям", каза Борисов.
17.01.2017, 13:02 часа
1098 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha