Избраха логото на българското председателство на ЕС /снимка/

Избраха логото на българското председателство на ЕС /снимка/ Вече е готово логото за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. То бе представено днес от вицепремиера Меглена Кунева.
Логото съчетава три български символа – националният флаг, кирилицата и шевицата. Неговият автор е Тодор Ангелиев, който е събрал 76 от 90 възможните точки. Победителят е избран след конкурс, в който са участвали над 170 предложения.
Със свои творби в конкурса са участвали много студенти, художници, дизайнери, влючително 10 чужденци. Българската шевица присъства в 29 от проектите, кирилицата в 21.
Като символи са използвани също роза, хоро, слънце, планина, паметникът Шипка, минералните ни извори. По време на българското председателство в продължение на шест месеца, избраното лого ще бъде символът на България в ЕС.
Авторът ще получи награда в размер на 10 000 лв.
Конкурсът за лого се организира от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и стартира в Деня на народните будители - 1 ноември 2016 г. Крайният срок за подаването на документите бе 30 декември 2016 г.
"Пожелавам на българското лого на добър час. Символът е ключ към въображението. 6 месеца по света това лого ще е символът на България, както е било при всички председателства досега. 180 творци изпратиха проектите си за председателството. Ще обясним защо се гордеем с нацията си и с това, което може да дадем на ЕС”, заяви Кунева. 
Вицепремиерът в оставка обясни, че през 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че има председателство. През 2016 г. вече 30 на сто знаят за него.
17.01.2017, 14:37 часа
1497 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha