Спецзакон съхранява езика – термини, песни, всичко на български!

Спецзакон съхранява езика – термини, песни, всичко на български! Да се създаде Съвет за българския език към Министерството на културата, който да е отговорен за съхранението, чистотата при употребата и развитието на българския език. Това предлага депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев, който в последните дни от живота на този парламент е внесъл специален закон за българския език.
Със Законопроекта за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език той предлага в състава на съвета да влизат седем души – двама от БАН, двама от Съюза на българските писатели, един от просветното министерство, един от това на културата и един от Съюза на българските журналисти. Мандатът на новия орган да е от четири години.
За да стимулира правилното използване на българския език, съветът организира присъждането на ежегодни национални награди за създаването на нови литературни творби, концептуални журналистически материали, научни изследвания, сценични постановки или екранизации на нови български произведения, както и просветни инициативи, предлага още Кирил Добрев.
В проекта на закона е записано, че използването на българската дума пред термина на чужд език е задължително.
Макар че извършването на богослужебната дейност да става на различни езици за отделните религии, в закона се препоръчва проповедите по моралноетични и злободневни теми да се четат на съвременен български език.
В проекта е посочено още, че при музикално-сценични спектакли текстът трябва да се пее на български език, а оригиналният текст на либретото да се възпроизвежда симултанно на екран.
При живо концертно изпълнение и при студийно излъчване на вокални творби от всички жанрове от чужди автори, името на творбата се превежда на български език, пише още в проекта на закона.
18.01.2017, 11:06 часа
438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha