Родители във Видин правят подписка за промяна на движението

Родители във Видин правят подписка за промяна на движението Недостиг на паркоместа провокира недоволство сред родители на деца от видинското училище "Иван Вазов". Освен от ограничения брой места за престой, обстановката в района се усложнява от снегопочистването и сметоизвозването, обясниха недоволните.
"Трудно се паркира. Причината може би са недобре почистените улици или това, че лопатата на снегорина избутва снега към тротоара. Когато сме от едната страна на училището, обикновено се засичаме със сметосъбиращата кола и става едно задръстване. Много е трудно, обикновено спираме много по-далеч от училище, за да успеем да стигнем", коментират родители.
Организирана е подписка. Основното искане е промяна на организацията на движението в района, обясни инициаторът Емил Трифонов, който също е родител на дете от училището.
"Според мен най-големият проблем е затварянето с еднопосочно движение на улица "Цар Симеон Велики". Три потока - от музея, от "Калето" и от "Гео Милев" и "Акджамия" се събират в един на улица "Широка" и това затруднява много движението по самото кръстовище и натоварва спирането покрай училището. Така че, според мен, трябва цялостна организация на движението около самото училище... Искаме да бъде разгледана подписката в Общинския съвет, защото принципал и собственик на улиците и тротоарите е Общинският съвет и би трябвало той да разгледа нашето недоволство и да промени организацията на движението."
Около 80 души са се включили досега в подписката. Освен родители, търговци от магазините наоколо също са я подкрепили. 
За незабавни мерки настояха и учители. Един от тях - Красимир Михайлов, определи ситуация като опасна за децата.
"Аз също съм потърпевш. Когато идвам с автомобила си на работа, виждам, че е много сложно да се паркира. Но проблемът не е мой личен, повече е на родителите, защото те се сблъскват с това ежедневно. Мисля, че Общината трябва да вземе мерки и да промени концепцията изобщо в целия град. А тук трябва да се направи спешно, защото ситуацията е опасна, най-вече за децата, а нали грижата ни е най-вече за тях."
Вчера и от Гражданското движение "Единни за промяна" обявиха, че събират подписка. Тя е с искане да бъде обособено място за кратковременно спиране и паркиране на автомобили и ще бъде предоставена на кмета на общината.
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР-Видин, също води децата си в училище "Иван Вазов". Той обясни пред Цветомир Цветанов, че промяна на организацията на движението може да се извърши само от собственика на пътя.
"Уведомен съм, че има такива подписка. Ще се запозная с искането на родителите. Аз също съм родител, моите деца също учат в това училище. Но все пак трябва да кажа, че обособяването на такива зони, маркирането, промяната на организацията на движението става с разрешение и изработване на проект от стопанина на пътя. В случая това е Община Видин. Мога да ви насоча към представителите на Община Видин, които са компетентни да изработят даден проект или да намерят дадено решение, което ние сме компетентни дотолкова, че да го съгласуваме дали противоречи на нормите на Закона за движението по пътищата и на правилата за организация на движението. Хубаво е, че има такава инициатива, но е редно тя да бъде отправена към стопаните на пътя, към общината."
Потърсихме за становище община Видин. Ето какво отговориха от там:
"В община Видин все още не е постъпила подписката за промяна в организацията на движението около училище "Иван Вазов" и ЦДГ "Арабела". Когато това се случи и ръководството се запознае със случая, ще има и официално становище."/БНР
19.01.2017, 14:51 часа
3315 1
Коментари

Emo

28.05.2017, 18:30 часа
То пък много трудно, от училището отварят задния двор за движение във времето за оставяне на децата. От ул. Цар Симеон Велики се влиза в задния двор, оставя се детето и се излиза от към ул.Любен Порчелов.....
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha