Маймуните са застрашени от изчезване

Маймуните са застрашени от изчезване Приматите по света са изправени пред криза на изчезване, като 60% от видовете са застрашени, съобщава Би Би Си, позовавайки се на изследване.
Световно изследване оценило природонаучния статус на повече от над 500 отделни вида. В научното изследване участвали над 30 учени.
Те също разкрили, че 75 % от видовете имат намаляващи популации.
Откритията са публикувани в научно списание.
Професор Джо Сетчел от Университета "Дурхам", член на екипа, обясни, че основните заплахи са масивната загуба на местообитания и незаконният лов.
"Горите са унищожени, когато местообитанието на приматите е превърнато в индустриално селско стопанство и приматите нямат къде да живеят", обясни специалистът.
Освен това приматите са обект на бракониери заради месо и търговия, или за домашни любимци или части на тялото.
Други заплахи - всички заради човешкото отношение, произтичат заради унищожаването на горите за добитък и ферми, добив на петрол и газ или миньорство.
"Краткият отговор е, че трябва да се намали човешкото господство на земята и да се научим да поделяме мястото с други видове", коментират учените.
В проучването също се цитират бедността и общественото неспокойство като движеща сила за лова - в най-бедните части на света много хора са принудени да ловуват примати, за да се нахранят.
"Нужно е да се фокусираме върху развитието на тези части на света и да гарантираме, че хората имат алтернативен източник на протеин", коментира проф. Сердж Уитч от Университета "Джон Мур" в Ливърпул.
Той подчерта, че загубата на видове примати представлява загуба на горите, които са от особена важност за бъдещето на нашия собствен вид.
"Тези гори осигуряват изключително важни услуги за хората", обясни ученият. Той допълни, че горите помагат за въглеродните запази за смекчаване на климатичните промени. Те помагат за осигуряването на чиста вода и опрашването, така че хората да могат да отглеждат култури.
Изследователите също показват някои лични избори, които хората могат да направят като потребители, особено на запад, за да не допринасят за обезлесяването на тропическите гори.
Прости примери са да не купуват тропически дървен материал и да не ядат палмово масло, съветва експерт.
19.01.2017, 15:56 часа
672 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha