ГЕРБ поиска Iron Maiden да стане "Желязната дева"

ГЕРБ поиска Iron Maiden да стане "Желязната дева" Изключително странен и спорен законопроект е внесен в деловодството на Народното събрание от старозагорския депутат от ГЕРБ Кирил Добрев. 
Текстът е наречен "Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език". 
Патриотичноориентираното законотворчество на депутата Добрев се е развихрило в някои доста шокиращи проявления.
Например:
"При живо концертно изпълнение и при студийно излъчване на вокални творби от всички жанрове от чужди автори, названието на творбата и на изпълняващия състав се превежда на български език."
Този текст означава не друго, а че британските метъл легенди Iron Maiden трябва да претърпят "Възродителен процес" и да станат "Желязната дева".  Queen пък трябва да стане "Кралица", а песента им We will rock you може би трябва да се преведе като "Ще ви разтърсим".
Това обаче не изчерпва безумията в законопроекта. Друг текст гласи:
"При музикално-сценични спектакли текстът се пее на български език, а оригиналният текст на либретото се възпроизвежда симултантно на екран."
Това означава всички опери и оперети да се пеят само и единствено на български.
Въвеждат се и специални изисквания към хората, които работят в медии.
"Във всички редакции на обществени и частни ежедневни и периодични средства за масова информация на хартиен или електронен носител, в издателства и колективи, създаващи художествени продукти и във ведомства, които публикуват нормативни документи, работят редактори с висше образование, доказали компетентността си по езикови проблеми."
Освен че със средно образование няма как да си редактор в медия се въвежда и изискване журналистите да превеждат в скобки всички чуждици, които използват в текстовете си.
Със законопроекта на депутата от ГЕРБ се създава и нещо като езикова полиция.
"Към Министерството на културата се създава Съвет за български език (СБЕ), отговорен за съхраняването, чистотата при употреба и развитието на българския език, който да съблюдава изискванията, предявени в закона."
Той щял да има право да налага санкции при нарушения на закона.
В законопроекта пише и че религиозните проповеди по моралноетични и злободневни теми е препоръчително да са на съвременен български език.
Това реално е в разрез с традициите не само на малцинствените религии, но и на източното православие, тъй като църковнославянският език е неразбираем за почти всички българи.
Най-хубавото в случая с този законопроект всъщност са думите на президента Румен Радев, че 43-ия парламент има още седмица битие. Няма как да се приеме./ offnews.bg
20.01.2017, 11:17 часа
851 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha