"Техномаркет" на Делян Пеевски загуби и делото за магазина в Благоевград

"Техномаркет" на Делян Пеевски загуби и делото за магазина в Благоевград Софийският градски съд (СГС) постанови, че фирмата на Делян Пеевски "Техномаркет" трябва да опразни магазина си в Благоевград, защото е спрял да плаща наем на собствениците от "Глориент". Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Градският съд не е допуснал предварително изпълнение на решението, защото за "Техномаркет" биха настъпили тежки последствия. Веригата за продажба на техника е осъдена да плати и 33 хиляди лева разноски по делото на "Глориент".
"Глориент" настоява за опразване на 13 магазина и един логистичен офис, в които се помещава "Техномаркет". Претенциите на британския инвеститор са за плащане на наем и пропуснати ползи в размер на над 3.8 млн. евро, които се увеличават всеки месец по силата на действащите договори за наем.
Казусът възникна в началото на 2016 г., след като Пеевски придоби "Техномаркет" чрез фирмата си "НСН Инвестмънт". След като веригата спира да плаща наема за ползваните обекти, от "Глориент" прекратяват през май договорите и канят "Техномаркет" да ги освободи. Заведени са общо 54 дела срещу "Техномаркет", а насрещните искове на "Техномаркет" са 26.
Ответната реакция не закъснява – адвокатите на търговската верига атакуват директно договорите за продажба и наем на въпросните складове, твърдейки, че са нищожни и така на практика блокират бързото произнасяне по претенциите на "Глориент" за неплатени наеми.
Досега фирмата на Пеевски губи делата за опразване на магазините. До момента обаче все още не е приключило окончателно нито едно дело. Най-напреднали са тези за напускане на магазините в Кърджали, Пазарджик, Севлиево и Русе. Те са спечелени на първа инстанция от "Глориент Инвестмънт БГ", но компанията на Пеевски обжалва и по тази причина продължава да ползва имотите. Сега "Техномаркет" губи и делото за Благоевград.Специално в Благоевград магазинът и складовете са с площ от 9.2 дка, а месечният наем по прекратения договор между страните е бил малко над 18 хиляди евро месечно. По делото "Техномаркет" не оспорва нито едно от обстоятелствата от исковата молба на "Глориент" – че двете компании са имали договор за наем, че "Техномаркет" не плаща, както и че са получили известие за напускане на помещенията.
Въпреки че става дума за спор по договор за наем, "Техномаркет" казва пред съда, че договорът за наем е нищожен, тъй като се смяна за собственик на имота. Фирмата твърди, че се смята за собственик, въпреки че е продала имота. Причината, според фирмата на Пеевски, е, че сделката по продажбата е недействителна "поради противоречие със закона и добрите нрави"
"По предявен иск за опразване на наети помещения, какъвто е именно настоящият случай, е недопустимо и не могат да се разглеждат възражения свързани със собствеността на имота", се казва в решението на съда.
"Както е добре известно от правната теория наемодател по договор за наем може да бъде и лице, което не притежава правото на собственост върху наетия имот. Именно и заради това законодателят е предвидил в разпоредбата на чл.314, ал.3 от ГПК при спор за опразване да не се допускат за разглеждане възражения за собственост...", пише в мотивите към присъдата на съдия Валентин Бойкинов.
20.01.2017, 14:12 часа
1542 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha