Полицай налагал луд терор над детето си, биел го да не говори и го наказвал да стои на един крак

Полицай налагал луд терор над детето си, биел го да не говори и го наказвал да стои на един крак Пореден случай на насилие над дете беше оповестен днес в Пловдив. На нарочна пресконференция Милена Кадиева от фондация „Джендър алтернативи” разказа за случай, с който тя и колегите и са се сблъскали наскоро. 8-годишно момченце е било постоянно тероризирано, сега с него работи психолог. Бащата на детето е полицай в едно от пловдивските районни управления, живеел на семейни начала с майката, която е военнослужещ. Когато детето говорило твърде много и задавало въпроси, вместо баща му да отговори и да му обърне внимание, особено като бил изморен, го удрял през устата с обратната страна на ръката си. Казвал му да млъкне и да не ги притеснява, да не ги дразни и тормози вкъщи. ​​​​​​​
Майката се опитвала да се намеси и да каже, че това не е правилно и не е адекватно поведение. Казвала на бащата, че в такива моменти трябва да се говори с детето. Но полицаят бил категоричен, че това е неговият модел на възпитание, той е израснал по този начин, с него са се държали строго, дисциплинирали са го и затова той е станал човек. И той ще прилага този метод на възпитание спрямо сина си, за да го направи мъж - да бъде силен, да има отговорност, да е дисциплиниран и да стане глава на семейството, който да осигурява една бъдеща фамилия. 
Бащата-насилник вменявал на сина си, че всички жени, не само майка му, са неадекватни, нямат стойност, те са подчинени и трябва да се съобразяват с това, което се казва от мъжете в семейството и трябва да ги слушат. 
Онова, което притеснило най-сериозно психолозите, които работят с момчето е, че то е признало, че когато направело по-голяма беля, имало и по-сурови наказания. Било е задължавано да стои един час в ъгъла с вдигнати ръце и вдигнат един крак. На 20-та минута не е издържало физически и е паднало на земята, а полицаят се смилил и наказанието било спряно. В друг случай е било наказано да стои на колене в ъгъла с вдигнати ръце. Отново е било за един час, но ръцете му не са издържали и е паднало на земята, като наказанието пак е спряно. Когато направило поредната пакост, бащата го завел го в кухнята, накарал го да си сложи ръцете на масата, взел точилката и го налагал през пръстите с точилката. 
Делото в момента е висящо в Районен съд Пловдив и се очаква магистратите да решат дали ще приемат станалото за домашно насилие и ще стартират процес. 
Майката не е пожелала да води производство по Закона за домашно насилие, а да реши трайно отношенията си с партньора си и се е разделила с него преди няколко месеца. Затова делото е по семейния кодекс, като са направени искания за упражняване на родителските права по отношение на детето, издръжката му, да има установен режим за контакти и срещи с бащата. Полицаят е предявил същите искания пред Районен съд. Той претендира да е добър баща и да упражнява родителски права върху сина си. 
Казуси като този ни мотивираха да разработим нова част върху проектната си дейност, а именно да се работи и с деца и родители, за да могат малките още от най-ранна детска възраст да са наясно с това какво е насилие, физическо, психическо, емоционално, да го разпознават, да знаят към кого да се обърнат и да потърсят помощ. А в същото време да има специалисти, които работят с родителите, за да им кажат, че те са неадекватни като родители, да обясняват, че наказанията не трябва да са физически, а са физическа форма на домашно насилие, недопустими и неприемливи и не трябва да се употребяват по отношение на деца. 
Ще имаме специалисти, които ще изготвят детска програма и тя ще се прилага в няколко училища в Пловдив, както и в няколко социални институции на деца лишени от родителска грижа. Проектът "Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие" ще продължи една година. Ще работят с ДСП - Пловдив и отдел "Закрила на детето". Средно годишно за домашно насилие се образуват в Пловдивско по 240 дела, като в 90% от случаите потърпевши са и децата.
20.01.2017, 14:53 часа
1140 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha