Мобилният оператор "Теленор" е бил източван с "кухи" договори

Мобилният оператор "Теленор" е бил източван с "кухи" договори Норвежката компания Telenor, собственик на втория по големина мобилен оператор в България, е сигнализирала българските правоохранителни институции за финансови престъпления, съобщава норвежкият икономически всекидневник Dagens næringsliv (DN), пише Капитал. Историята започва малко след като норвежкият телеком Telenor купува "Глобул" от гръцката OTE през август 2013 година. Проверка тогава показва, че в продължение на дълъг период от време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които реално не са били доставяни. По информация на "Капитал" става дума за договори, които с били преподписани по време на преговорите за продажбата на компанията през 2013 година. През пролетта на 2016 г. по съвет на норвежките власти Telenor сигнализира българската полиция, пише DN. Според компанията тече интензивно разследване по случая.
По информация на "Капитал" предварителната проверка, извършена по случая от МВР, е била предадена на прокуратурата. Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, не отговори на запитването на "Капитал" за развитието на производството. От държавното обвинение не са отговорили и на запитването на норвежкото издание. От "Теленор България" коментираха, че са сезирали "българските власти за възможни извършени икономически престъпления в мобилния оператор Globul, преди той да бъде придобит от Telenor" през април 2016 г. От компанията уточняват, че по настояване на властите не са изнесли информация по случая, за да не се пречи на разследването.
"Досега компанията спазваше този свой ангажимент, но тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор Globul, преди той да бъде придобит от Telenor. Обстоятелствата бяха разкрити след придобиването, в тях няма замесени служители на Telenor или такива, които да са обект на разследването", се казва в съобщението на компанията, което завършва така :"Теленор" се отнася много сериозно към този въпрос от момента на възникване на първите съмнения за възможни икономически престъпления, съответната работа по които - подробна и всеобхватна – завърши с подаването на сигнал към компетентните органи през м. април 2016 г. По-нататъшното развитие е в правомощията на българските разследващи органи и "Теленор" не може да предостави детайлна информация за случаите, евентуални виновни лица или за това кой би могъл да се е облагодетелствал финансово, тъй като това е обект на разследването."
Пред DN комуникационният мениджър на Telenor е заявил, че компанията е работила системно по този случай, което е отнело време (вероятно от август 2013 до април 2016 г.), тъй като материята е била сложна и засягала правни, оперативни въпроси и такива, свързани със сигурността. От изданието припомнят, че компанията е споменавала за този случай на два пъти през предходната година, но без да казва за коя държава става дума.
През 2014 и 2015 година "Теленор" е сезирал Националната агенция за приходите във връзка със случая, като е поискал данъчна ревизия във връзка с погрешно изчисляване на данъчни задължения и възстановяване на ДДС преди придобиването на компанията, съобщава още норвежкото издание, което добавя, че данъчната администрация не е предприела последващи действия по случая.
Компанията е потърсила съдействие от прокурора, който ръководи антикорупционното звено в норвежката специализирана прокуратура за финансови и икономически престъпления. Именно тя е помогнала на "Теленор" да влезе в контакт с българските власти. В публикация от петък в DN става ясно, че норвежкият външен министър е съдействал на компанията да се срещне с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Норвежкото издание обръща внимание на факта, че ръководни кадри в Telenor по време на покупката на компанията са напуснали.
Нито от централата на Telenor в Норвегия, нито от "Теленор България" дават информация за размера на щетата. От DN съобщават, че през август 2016 година OTE са върнали на норвежкия телеком 4.8 млн. евро. Изданието цитира финансовия отчет на ОТЕ за последното четиримесечие, в който е записано, че Telenor си запазва правото на допълнителни изисквания с оглед изхода от висящите съдебни и данъчни проверки.
21.01.2017, 13:22 часа
1702 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha