Над един милион на "женски походи" срещу Тръмп

Над един милион на "женски походи" срещу Тръмп Над един милион души се включиха в т. нар. "женски походи" във Вашингтон и редица градове по света, за да изпратят на президента на САЩ Доналд Тръмп категоричното послание, че правата на жените са човешки права, съобщава БТА като цитира АП.
Над 600 протестни шествия бяха организирани по целия свят заедно с "Похода на жените" във Вашингтон, един ден след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като 45-ия президент на САЩ. Много от участничките носеха розови плетени шапки, а в походите се включиха и много мъже в знак на солидарност.
Във Вашингтон се събраха значително повече от очакваните 200 000 души, като гъстото множество от хора се разпростря на около миля (1,6 км) в центъра на столицата. Тълпи изпълниха метрото, а някои крайни станции връщаха пътници обратно, след като паркингите бяха запълнени, а платформите станаха претъпкани с хора, отбелязва Ройтерс. Сред говорителите на протеста бяха писателката феминистка Глория Щайнем и някои знаменитости, като актрисата Скарлет Йохансон и поп иконата Мадона.
Държавният секретар при президента Барак Обама - Джон Кери, разходи кучето си покрай участниците в похода на Пенсилвания авеню.
Сред събралите се във Вашингтон бяха още Джулия Робъртс, Шер, Алиша Кийс, Ема Уотсън и Патриша Аркет.
Официални представители заявиха, че участниците в протеста във Вашингтон наброяват вероятно над половин милион души.
Полицията в Лос Анджелис съобщи пред "Ел Ей таймс", че участниците в протеста там са около 500 000, съобщава Ройтерс. Певицата Майли Сайръс и кметът Ерик Гарсети вървяха след челна група от жени на мотоциклети, облечени в черни кожени дрехи.
Десетки хиляди изпълниха центъра на Манхатън в Ню Йорк и вървяха от централата на ООН до Пето авеню и Тръмп тауър, където се намират жилището и бизнес централата на Доналд Тръмп преди да се премести в Белия дом. Полицията не се ангажира с брой на участниците, отбелязва Ройтерс. Сред онези, които се събраха пред досегашния дом на Тръмп, бяха актрисите Хелън Мирън, Синтия Никсън и Упи Голдбърг, допълва АП.
Полицията в Чикаго съобщи, че между 125 000 и 150 000 души са се събрали в необичайно топлия за сезона ден в парка Грант - мястото, където Барак Обама организира митинг, след като спечели президентските избори през 2008 г. Сред говорителите на митинга бяха мюсюлмански лидери и активисти за правата на имигрантите и транссексуалните. Властите затвориха достъпа до парка, след като той се препълни, а организаторите отмениха планираното шествие в центъра на града, заради мащабите на множеството. Някои хора въпреки това преминаха демонстративно по улиците в центъра на Чикаго.
В Парк сити, щата Юта, където се провежда филмовият фестивал Сънденс, демонстрантите бяха предвождани от актрисите Шарлиз Терон, Кристен Стюърт и много други. "Любовта, а не омразата прави Америка велика", скандираха около 8-те хиляди участници в шествието по заснежените улици на Парк сити.
Сенатор Елизабет Уорън - една от най-известните фигури в либералното крило на Демократическата партия, участва в протеста в Бостън, в който по думите й са се включили между 120 и 125 хиляди души.
Протестни шествия бяха организирани още в Оклахома, Атланта, Сиатъл, Маями.
Мирно шествие имаше и в Торонто, като участниците се събраха пред кметството и отидоха до американското консулство под наблюдението на полицията, която изчислява броя на участниците на между 10 и 13 хиляди души.
Няколко хиляди души, включително много американци, живеещи във Франция, се събраха пред Айфеловата кула в Париж, съобщава АП. Те пееха и носеха плакати с надписи като "Наблюдаваме ви, г-н Тръмп" и "С нашите сестри във Вашингтон".
Десетки хиляди хора участваха в мирен протест и на площад Трафалгар в Лондон.
Неколкостотин демонстранти затвориха за движение четирите ленти на централния булевард през американското посолство в Мексико. Те носеха плакати с надписи като "Момичетата просто искат основни права".
 
22.01.2017, 09:10 часа
739 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha