ГЕРБ: БСП лъже за състоянието в енергетиката

ГЕРБ: БСП лъже за състоянието в енергетиката Правителството на ПП ГЕРБ оставя над 1 млрд. лева по сметката на българската енергетика. Абсолютна лъжа са твърденията на БСП, че в сектора липсва стратегия. Доказателство, че реформите в енергетиката са реални и ефективни е информацията от банковите сметки на дружествата от БЕХ. Едва 404 млн.лв са паричните наличности към 31.12.2014г., когато правителството пое сектора. Към 31.01.2016г. средствата са 962 млн.лв., а за периода от месец февруари до края на 2016 г. паричните наличности на дружествата от държавната енергетика в края на съответния месец са над 1 млрд. лв. Тези цифри показват устойчивата положителна тенденция, отразяваща финансовото стабилизиране на българската енергетика.
ПП ГЕРБ никога не е променяла политиката си по отношение на проекта „Белене”, както твърдят от страна на левицата. Правителството нямаше избор, освен да плати сметката за оборудването, което БСП поръча без да има договор, след излизане на арбитражното решение през юни 2016 г.  Благодарение на успешните преговори с руската страна бяха спестени 90 млн.лв. от дневни лихви (по 167 хил. лв. на ден), които се трупаха. Постигна се и споразумение, съгласно което руската страна се отказа от воденето на инвестиционен спор срещу България по същото дело. Позицията на ПП ГЕРБ относно АЕЦ „Белене” е съоръжението да бъде изградено от частен инвеститор и при икономически обоснован проект. За тази цел е възложен анализ на БАН, който да покаже има ли нужда България от нова ядрена мощност.
Политиката на Министерски съвет в сектор Енергетика е последователна и изцяло съобразена с Енергийната стратегия на Република България до 2020 г., приета от НС, както и с основните принципи, цели и приоритети на Европейския съюз.
В края на 2013 г. България достигна националната си цел - енергия от ВЕИ 16% от брутното потребление на страната. Ето защо с измененията в Закона за енергетиката бяха спрени преференциалните цени за нови ВЕИ, ограничено беше производството на ел. енергия от биомаса и се засили контролът над производителите на електроенергия по преференциални и регулирани цени. Така се спря трупането на финансов дефицит в системата.
Неоснователни са твърденията на левицата, че   всички проекти са ни заобиколили. Напротив, участието на страната ни в процеса по енергийна диверсификация в района на Югоизтона Европа бе едно от най-устойчивите по време на управлението на ГЕРБ. Правителството на Бойко Борисов работи активно за реализацията на междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Проекти, които бяха забавени и забравени с години.  През ноември 2016 г. бе изграден първия интерконектор с Румъния, ускорена е работата по газовата връзка Гърция-България, която предполага реална диверсификация на източника на природен газ. Интерконекторът Гърция-България е основна част от Южния газов коридор. Строителството на междусистемната връзка следва да стартира през 2017 г. и да бъде въведена в експлоатация през 2019 г. България подписа и Меморандум със Сърбия за изграждане на газовата връзка със западните ни съседи. Съвместно с ЕК се разработи концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България (Хъб "Балкан"). В края на 2015 година бе създадена и съвместна работна група между представители на българското правителство и на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия. Експертите разглеждат законовите, нормативните и финансови аспекти на проекта, за да отговаря на правната рамка на ЕК.
Положителна е оценката на международната рейтингова агенция Moody's и тя е в резултат на проведените реформи в българския енергиен отрасъл. След извършен анализ на 27.05.2016 г., агенцията присъди индикативен кредитен рейтинг Ba1 със стабилна перспектива. Нивото е с 2 степени по-високо от текущия рейтинг на холдинга. Това показва доверието на международните институции в българския енергиен сектор.
25.01.2017, 14:50 часа
491 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha