Прокурори хвърлят отводи, не щат да проверяват харчове на общински съветници

Прокурори хвърлят отводи, не щат да проверяват харчове на общински съветници Вълна от отводи заля врачанската районна прокуратура през първите седмици на годината, пише 24 часа. Причината за отказите на обвинителите е дело за проверка на финансовия отчет на харчовете на общински съветници във Враца в периода от 2008г. до 2012 г.
Задължението да се извърши такава проверка идва след одит, направен от държавната финансова инспекция в края на миналата година. В одита си инспекторите твърдят, че отпусканите редовно по 200-300 лв. месечно на членове от местния парламент за разследвания период от 5 години противоречи на финансовите закони в България и е нарушение. Съветниците пък отчитали парите с хвърчащи фактури от фирми, които не са имали договор с общината.
Според съществуваща практика хипотезите след искането на финансовата инспекция са три. Обвинителите могат да откажат да образуват производство по случая, да образуват досъдебно производство или разследването на АДФИ да се превърне в преписка. Това каза прокурор Цвети Събинска, административен ръководител на районните обвинители. Тя потвърди, че по случая наистина има подадени отводи на прокурори, но отказа да уточни какъв е техният брой.
Според неофициална информация, вълната от отводи е заради общинска съветничка от ГЕРБ, която е съпруга на държавен обвинител и заради която работата по случая би могла да постави под съмнение настоящите действия на врачанските прокурори. Ако продължат отводите е възможно случаят да бъде препратен по компетенция до районна прокуратура в друг съдебен район.
През периода юни 2008 - юли 2012 г. кметове на Враца бяха последователно бившия социален министър Тотю Младенов и д-р Костадин Шахов. Председатели на общинския съвет пък бяха бившия депутат Николай Коцев и сегашния областен управител на Враца Малина Николова. Решенията за отпускането на допълнителни средства към заплатите на общинските съветници от този период предизвика негодувание в обществото.
26.01.2017, 14:54 часа
1154 1
Коментари

""""""""""""

28.05.2017, 18:30 часа
Харчове са правени и са представяни фактури и одобрявани от фирми с дейносг "отглеждане на коне, магарета, мулета и катъри" от общ. съветници Кирил Илиев, Кр.Богданов, М.Младенов, Калистратов, Антов, Вл.Христов, Пеняшки, Р.Тошева, М.Николова и др. все "Честни" хора.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha