Саудитска Арабия въвежда за пръв път ДДС

Саудитска Арабия въвежда за пръв път ДДС Животът без данъци в Саудитска Арабия ще остане в миналото. Страната ще въведе за първи път в историята си данък добавена стойност (ДДС), зaради намаляването на приходите от петрола.
Мярката е договорена с Международния валутен фонд, а решението е взето от властите в Рияд в понеделник, съобщава "Гардиън". 
Така занапред определени стоки ще се облагат с 5 процента ДДС ставка.
Досега жителите на Саудитска Арабия се радваха на живот без данъци, солидно подкрепен от държавни субсидии. Рязкото падане на цените на суровия петрол през 2014 г. обаче принуди страната да потърси други източници на постъпления в бюджета. 
Саудитска Арабия е най-големият световен износител на петрол и най-голямата икономика в региона. 
Страната спря някои мащабни строителни проекти, намали заплатите на министрите и замрази трудовите възнаграждения на държавните служители, за да овладее миналогодишния бюджетен дефицит от 97 милиарда долара. 
Безпрецедентно бяха орязани субсидиите за петрол и консумативи като ток и вода. Целта е до 2020 г. дефицитът да се овладее, като усилията в тази посока включват още широка инвестиционна програма и търсене на приходи извън пертолната сфера.
31.01.2017, 13:38 часа
725 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha