107 млн. лева от ЕС за стартиращ бизнес

107 млн. лева от ЕС за стартиращ бизнес 107 млн. лв. от ЕС са предвидени за евтино финансиране на стартиращ бизнес. Към Фонда на фондовете, който ще отпуска евтини кредити и дялов капитал на фирмите в страната, ще има специален фонд за начално финансиране. "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (ФМФИБ, известен като Фонд на фондовете) стартира пазарни консултации, като целта е да се финализират параметрите на финансовия инструмент "Фонд за ускоряване и начално финансиране" (ФУНФ), обявиха от Министерството на финансите.
Фондът е съфинансиран по ОП "Иновации и конкурентоспособност", съобщава „Стандарт”. Бюджетът по програмата, предназначен за ФУНФ, възлиза на близо 107,5 млн. лв. В допълнение се очаква да бъде привлечено частно финансиране от 10% до 40% от общия размер на ФУНФ. Средствата ще бъдат използвани за създаването на един или няколко инвестиционни фонда с цел подкрепа на стартиращи предприятия.
Чрез този финансов инструмент Фондът на фондовете ще подпомага иновативни бизнес идеи и ще стимулира предприемаческата активност в страната. Наред с финансирането ще се предоставя стратегическа и управленска подкрепа на предприятията, включително чрез предлагане на цялостен пакет за предприемаческо развитие, възможност за свързване в бизнес мрежи и менторинг.
Инструментът "Фонд за ускоряване и начално финансиране" ще се управлява от финансови посредници, чиито подбор ще се основава на открита, прозрачна и недискриминационна процедура, заявиха от МФ. Пазарните консултации са насочени към широк спектър от заинтересовани страни като например фонд мениджъри, инвеститори, потенциални крайни получатели и др. Целта е да се оптимизира структурата на ФУНФ, като се отчита актуалната ситуация в сектора и нуждите на пазара. Предложения може да се изпращат до 10 март.
 
01.02.2017, 09:46 часа
714 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha