Учени искат да обявят хомеопатията за псевдонаучна

Учени искат да обявят хомеопатията за псевдонаучна Руски учени искат да обявят хомеопатията за псевдонаучна. Те предлагат да се изтеглят хомеопатичните лекарства от публичните лечебни заведения и да се създават препятствия за рекламирането им, пише БГНЕС.
Обяснението на механизмите на предполагаемото действие на хомеопатията е в противоречие с известните химични, физични и биологични закони и няма убедителни експериментални потвърждения на нейната ефективност, твърдят учените.
Хомеопатията възниква в епохата, когато най-основните представи на химията и биологията за свойствата на молекулите не са били все още общоприети. Някои учени са смятали, че материята е безкрайно делима и затова за тях е имало смисъл да се говори за разтваряне до всяка степен.
В меморандум се предлага на Министерството на здравеопазването на Руската федерация за оттегли съответните препарати от употреба в държавните клиники, Федералната антимонополна служба да предотврати недостоверната реклама за наличието на лечебни свойства у тях, а аптеките да не излагат хомеопатията съвместно с традиционните лекарства и да не ги препоръчват на купувачите.
От здравното ведомство са обещали да разгледат доводите, изложени в писмото и да дадат отговор по същество, след като меморандумът влезе в министерството.
В Русия са регистрирани 1,8 хиляди хомеопатични препарата и 28 компании-производителки, а през 2016 г. в аптеките в страната са продадени 21,8 милиона опаковки хомеопатични лекарства за 7,32 милиарда рубли (над 224 милиона лева).
06.02.2017, 09:53 часа
736 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha