КНСБ: Доходите се увеличават, но не и благосъстоянието на българина

КНСБ: Доходите се увеличават, но не и благосъстоянието на българина „Независимо от увеличението на доходите, няма осезателно подобрение на благосъстоянието на българите”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представяне на данни за потребителските цени и издръжката на живот в България, цитиран от БГНЕС.
Към декември издръжката на живота за 4-членно семейство възлиза на 2250 лв. или по 563 лв. на човек от домакинството. Това са разходи за образование, за дома, за храна.
През последните три години е отчитана дефлация. Има задържане на сумата за издръжка за живот през последното тримесечие на 2016 година. „Дефлацията създава проблеми с потреблението и влияе негативно върху растежа на икономиката, който не може да достигне потенциала си”, заявиха още от КНСБ.
Експертът Вили Иванова заяви, че има нарастване на издръжката на живот. Средногодишно издръжката е 590 лв., което показва, че има отрицателни темпове и е индикатор, че сме в дефлация за последните три години. Влияние оказват по-ниски цени на петрола на световните пазари, но след второто полугодие на миналата година има ръст в цените на петрола на световните пазари и това се е отразило на пазара на горива и у нас.
От данните на НСИ пък става ясно, че 70% от наетите получават по-ниски заплати от средната за страната. Размерът на възнаграждението е право пропорционално на завършеното образование. През 2014 г. 2.56 лв. на час са получавали хората с начално образование. Хората с висше образование са получавали 6.55 лв. на час през същия период.
50% от наетите са получавали около 24% от заплатите, платени в страната, т.е. една четвърт от населението получава близо 30% от парите, изплатени като заплати в цялата страна.
От КНСБ са направили и сравнение в доходите на българите и румънците. През 2007 г., когато България влиза в Европейския съюз, средната работна заплата е била 220 евро, а Румъния с 338 евро. Десет години по-късно през 2017 г. средната работна заплата в Румъния е осезаемо по-висока от тази в България. Румънците взимат 668 евро средна работна заплата, докато у нас тя е 479 евро (937 лв.). 
06.02.2017, 15:25 часа
690 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha