Товарят към България корпуса и частите за реактора на АЕЦ "Белене"

Товарят към България корпуса и частите за реактора на АЕЦ "Белене" Ижорските заводи са започнали процеса по товарене на основната част на оборудването за АЕЦ "Белене", изработено в рамките на договора с "Атомстройекспорт", сключен през 2008 г., съобщава news.bg.
Още от  януари от цеховете на заводите в морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се извършва товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.
Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от "Атомстройекспорт" и НЕК.
В съответствие с договора Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ.
От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването.
"Оборудването за АЕЦ "Белене" съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания", отбеляза генералният директор на ПАО "Ижорски заводи" Александър Шарапов.
12.02.2017, 12:13 часа
988 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha