Майката на убития пред „Бирхале“ ученик Николай Димитров с отворено писмо до президента и вицепрезидента

Майката на убития пред „Бирхале“ ученик Николай Димитров с отворено писмо до президента и вицепрезидента Майката на 16-годишния ученик Николай Димитров, който бе жестоко убит на 30 август 2013 г. пред дискотека „Бирхале“ във Враца, подписа отворено писмо до президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. В него Нонка Лилова, заедно с родителите на други убити български деца, иска промяна на законодателството, за да не могат убийците да получат амнистия. Публикуваме пълния текст на документа:
 
Отворено писмо
 
Уважаеми господин президент, уважаемо г-жо вицепрезидент,
 
към вас се обръща група почернени родители на жестоко убити млади българи - нашите деца.
 
Деца на Майка България.
 
Излишно е да се опитваме да пресъздадем мъката и чувството на безсилие, когато гледаш детенцето си мъртво, защото някой изрод е решил да се възползва сексуално и да убие 20-годишно момиче, или е посякъл друго с брадва за два лева.
Нашият живот, на всички долуподписани, приключи с последния дъх на децата ни.
Оттогава живеем, за да пазим паметта им, да  сме сигурни, че убийците им ще получат заслуженото и да се опитаме да защитим живите млади в тази държава от това да се срещнат със смъртта, преди да са опознали живота.
Далеч сме от мисълта, че вие или друг, който не е преживял нашата загуба, може да се постави на нашето място.
Но смятаме, че би било добре за момент всеки родител да помисли какво би правил, ако разбере в една спокойна нощ, че детето му е било убито по най-жестокия начин.
Едва ли има болка на света, която да се сравни с тази, когато видим мъртвите тела на децата ни. Без възможност дори за последни думи, дори за сбогом...
А какво да кажем за хората, които губят своите родители, заради нарастващата битова престъпност в малките населени места в страната?
Как да обясним на едно малко дете, че повече няма да види баба, защото е била зверски пребита и изнасилена за последните пари от пенсията си?
Как да живеем спокойно в страна, в която по улиците и дори в родните ни домове цари смърт?
Когато рецидивист напада младо и беззащитно момиче с брадва, когато пиян посяга и убива младо, здраво момче пред дискотека в столицата?
Когато изнасилват дъщерите ни, а после ги захвърлят полумъртви в парка или когато в същия този парк, няколко години по-късно посред бял ден някой убива ученик и си тръгва съвсем спокойно...
Може би бихме могли да отговорим на въпроса, ако в нашето законодателство имаше поне наченки на справедливост. Но няма.
Едни от най-жестоките убийци или успяват да избягат, преди да бъдат хванати, или са пуснати, защото някой е преценил, че не са достатъчни опасни, или, в най-добрия случай се разминават с обидно  малки присъди, за да си клатят краката на топло в затвора.
За да се хранят, за да спортуват, за да се забавляват, дори на гърба на нашите деца. А за техния комфорт плащаме ние - гражданите и ние - почернените родители. Субсидията на един затворник възлиза на 700-800 лева месечно и идва от нашите джобове. Плащаме на тези, които убиха близките ни, децата ни ...
 
Уважаеми г-н президент и г-жо вицепрезидент,
споделяме с вас тази мъка, защото на вас бе гласувано голямо доверие от българския народ. И вие дадохте сериозни обещания за работа в служба на гражданите.
Ние сме наясно, че към вас ще започнат да валят молби от убийците на нашите близки за помилване и се обръщаме с голямо уважение, в името на всички погубени животи - не давайте амнистия на тези хора.
Нека те научат какво наистина означава да си зад решетките, лишен от свобода.  Нека да вършат задължителна физическа работа, а не да гледат телевизия в килиите.
Нека разберат, че затворът не е лукс.
Подкрепете ни и  в борбата ни да променим законите, които сякаш милват убийците, а не ги наказват.
Подкрепете усилията ни да говорим за проблема, да не забравяме убитите и да търсим справедливост за виновните.
Подкрепете кампанията ни заедно със сайта Lentata.com "Заради живота: възмездие".
Правим го в памет на убитите и в името на живите.
Ще бъдем благодарни да се запознаете с нашите искания и да да ги обсъдим лично.
 
С уважение:
 
Росица и Явор Кръстеви, родители на убитата Яна Кръстева
 
Трайчо и Надя Трайкови, родители на убитата Вероника Здравкова
 
Фани Белнейска, майка на убитите сестри Белнейски
 
Стефка Владимирова, майка на убития Пресиян
 
Христина  Стоянова, майка на убития Михаил Стоянов
 
Михаил Въжаров, баща на убития Кирил Въжаров
 
Ренета Тодорова, майка на убитата Женя Тодорова
 
Магдалена и Георгие Тодорови, родители на убитата Веселина Тодорова
 
Емилия Шумкова, майка на убитата Мирослава Николова
 
Нонка Лилова,  майка на убития Николай Димитров
 
И много други почернени семейства
12.02.2017, 17:07 часа
34611 11
Коментари

ivo

28.05.2017, 18:30 часа
Тоя с патроните... Първо си много жалък като пишеш смело, а си се свил като мишле. Кой ще застреляш ти бе женски? Ти си безопасен като малко дете. Истинското нищожество си ти. Тоя дето раздава правосъдие и тръгнал да разстрелва. Какво искаш? Да се върне закона на джунглата? Мислиш ли че мижитурка като теб ще оцелее дори един ден ако се разреши на всеки малоумник като теб да раздава правосъдие както сам си прецени? Прекалено си плиткоумен за да разбереш защо човечеството е стигнало до този метод за наказание и какво изобщо представлява наказателното право.

дисциплина

28.05.2017, 18:30 часа
Незабавно да се забранят дискотеките и да се въведе вечерен час само това е начина.

до Иво

28.05.2017, 18:30 часа
Иво ли си какъв си, не те ли е срам бе? Смирени - ненормалник, ако се случи нещо такова с твоето момиче - изнасилено и убито, с момчето ти - убито, чрез скачане на главата му от един боклук, как би се почувствал бе нищожество??? А не знам русата ли си или не си ли, ама чети внимателно: сто килограмовата мутра е точно, както всички нас - 20 стотинки - един патрон ;)

yliq

28.05.2017, 18:30 часа
kak da se prisqedinq iskam i az da kaja za slu4ai koito otne jivota na brat4etomi predi 9 godini ,no ubieca ostana na svoboda .???

ivo

28.05.2017, 18:30 часа
Око за око? Отивай тогава да го убиеш тоя 100кг мутра бе! Клавиатурна нинджа.

ОнЧе

28.05.2017, 18:30 часа
Ivo, нека да утрепат детето ти и тогава ми пиши лигави хуманни послания! Инак- око за око и живот за живот, ясно ли ти е!

do Ivo

28.05.2017, 18:30 часа
ИВО , ако си руса КОРВА щастливо омьжена за затворник пиши глупости ще ти е по-леко ! Сменявай само псевдонима от време на време !

do ivo

28.05.2017, 18:30 часа
Иво , не се напичай ... няма държава дето в нея САМО ГОСПОД МОЖЕ ДА ТЕ СЪДИ !

ivo

28.05.2017, 18:30 часа
Не искам да защитавам убийци на деца. Но винаги има две гледни точки. Когато един особено агресивен млад мъж, който има зад гърба си натрупани много конфликти с други знакови 'мутри' из града и в очевидно много добро физическо състояние, и когато срещу него се изправи разглезено хлапе, дето си мисли че щом мама и тати са му купили мерцедес и телефон за 1000лв значи може да е пич... това е рецепта за проблеми. И когато един шамар може да те превърне в убиец на друга една нинджа дето излиза от колата с бокса за да се прави на мъж пред кифлата си а после умира от нищо... А двама братя ги разнасят из медиите като убийци. Замисляйте се малко.

spas

28.05.2017, 18:30 часа
Грешиш трябва да страдат без милост за такива животни.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha