ИД карат екзплозиви към Палмира!

ИД карат екзплозиви към Палмира! Бойци на „Ислямска държава“ планират да поставят експлозиви на архитектурни паметници в град Палмира, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на руското министерство на отбраната. Джихадистката групировка превозва експлозиви към сирийския град с цел да нанесе максимални щети на архитектурните паметници.В изявлението се казва, че руски безпилотни апарати са засекли движение на товарни автомобили в района на Палмира. Плановете на „Ислямска държава“ е да унищожат колкото се може повече архитектурни забележителности, преди да напуснат града.
През 2015 година екстремистите взривиха храма на Баал-Шашин – включен в списъка на ЮНЕСКО. Дни по-рано пък бе съобщено, че „Ислямска държава“ е разрушила манастир в централната сирийска провинция Хомс. Джихадистите са използвали булдозери, за да сринат манастира „Мар Елиан“, датиращ от пети век.
Културното богатство на Сирия е свързано с географското положение на страната. В продължение на четири хилядолетия на това място се кръстосват влиянията на шумери, вавилонци, египтяни, асирийци, хети, перси, гърци и римляни. Архитектоничният символ на това средище на култури е град Палмира, в който различните строителни елементи са смесени в един уникален локален стил.
13.02.2017, 09:27 часа
572 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha