Анастас Попдимитров: Кметът на Враца ни удря с поръчков одит

Анастас Попдимитров: Кметът на Враца ни удря с поръчков одит Действията на одитора на общината, проверявал Драматично-кукления театър във Враца показват, че е изпълнявал поръчка, която ще тежи на съвестта му. Това заяви днес директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров на пресконференция във връзка с предварителния одитен доклад, направен от общината.
Припомняме, че януари месец излязоха данни от одита, констатиращ груби нарушения, извършвани в храма на Мелпомена.
Докладът на одитора Стоян Милчев сочи, че културната институция няма нито едно финансово нарушение, но като негативи са отбелязани други неща, сред които е отдаването под наем на помещенията в сградата. По изчисленията на Милчев театърът няма право да отдава под наем помещенията от сградата, в която се помещава. Това твърдение бе опровергано от Попдимитров, според който дори има заповед на бивш градоначалник, че културната институция има право да извършва стопанска дейност и да отдава помещенията си под наем.
В началото на брифинга Попдимитров изрази възмущението си от одитора Милчев, който бил изнесъл изопачена информация в медиите за предварителния си одитен доклад. Директорът на театъра припомни, че тези действия на Милчев са в разрез със закона и трябва да си понесе отговорността.
В крайна сметка се оказва, че за последните 3 години културната институция във Враца е била дотирана от местната хазна с около 260 000 лева, които са отишли за ремонт на покрива, застраховка, консумативи и спешен ремонт на покрива на камерната зала. Попдимитров припомни за пореден път, че поддържането на сградата е работа на общината, защото тя е нейният собственик. На практика за тази година на театъра са отпуснати 90 000 лева от бюджета на общината, а само електричеството за миналата година е  било в размер на 120 000 лева.
„За сега общината все още е длъжник на театъра“, заяви Попдимитров и с най-големи подробности разясни как културната институция е финансирана и за какво отива всеки един лев, като без разрешение на Министерството на културата драматично-кукления театър няма как да похарчи и една стотинка.
Оказа се, че на всеки 3 месеца директорът представя в общината отчети за изразходените средства, като задължително си взема входящ номер. Фактът, че в общината тези отчети липсват Попдимитров обяви като техен проблем. Само за миналата година от Министерството на културата на врачанския театър са направени два одита, които не са установили нередности, направен е и одит от общината, който обаче излиза с някои разминавания. Първото е площта на стопанисваната сграда, а другото е отдаването под наем, като и за двете директорът има логично обяснение, като причината е в самата община, която не си е свършила работата с необходимите документи.    
Любопитен факт е, че същият одитор Стоян Милчев прави проверка на театъра и през 2014 година, когато не открива никакви нередности. При последния одит обаче виждал във всяко едно действие на актьорите и персонала нередност. Ситуациите, в които попадал били повече от фрапиращи – питал защо актьорите не плащат наем за гримьорните, които ползват, не знаел къде се намира голямата камерна зала и изводът е, че този човек никога не бил стъпвал в театъра преди да започне да прави одита. Според Попдимитров с действията си одиторът е изпълнявал поръчка, която ще тежи на съвестта му.  
За действията му и за „правната му неграмотност“ Попдимитров е внесъл становище и ако забележките му ги има и в окончателния доклад ще заведе дело срещу него и общината. 
13.02.2017, 12:45 часа
5797 15
Коментари

мая пеперудата

28.05.2017, 18:30 часа
Да се заповяда на кметските одитори нови проверки на Водния цикъл етап 1 и на проекта на Леденика ще излязът нови комунистически далавери.

бойко

28.05.2017, 18:30 часа
Кмета да не се отказва от решителни мерки да не се притиснява от малоумни пресконференции.

Цацаров

28.05.2017, 18:30 часа
Наско може да е бил на две водки, но може и съм сигурен,че ще ми отвори много работа.

141414

28.05.2017, 18:30 часа
тоя алкохолизиран крадец и измамник какво иска и на какъв се прави ??? колко пари окраде ти бе алкохолико изсъхнал

ха сега де

28.05.2017, 18:30 часа
Добре пипа кмета.Че преди него беше батак у града.Ача като гледам някой другари си живееха добре при предишния кмет.

????????

28.05.2017, 18:30 часа
Да си зададеме въпроса защо бате Атанасчо започна да реве така безумно прди да стане ясно всички подробности от проверката.

баба нора

28.05.2017, 18:30 часа
Много глупави коментари "не знам какво точно става в театъра", но отдавна се знаеше, че Наско прави големи гимнастики с общински имоти и взимаше "нещо допълнително" под масата за себе си от наемателите.

Врачанка

28.05.2017, 18:30 часа
Не знам точно какво става в театъра, но знам със сигурност, че този одитор Стоян Милчев нещо не е вред. Той няма нито професионални компетенции, нито личностни качества, необходими за провеждането на контролна дейност, че вместо да помага, той вреди на общината. Чудя се защо кметът още държи този некадърник.

ТДнаНАП-ВеликоТърновоофисВраца

28.05.2017, 18:30 часа
"Принципният" одитор Стоян Милчев Александров пак си е свършил отлично "възложената" му задача. Да не забравяме, че той направи одита на БКС и Младенов стана областен управител. Сега е извършил одит и на театъра - очакваме Попдимитров да стане депутат. Браво, Стояне!

Б. Харалампиева

28.05.2017, 18:30 часа
Известно е, че актьорите живеят в гримьорните, харчат ток, вода, а данъкоплатеца плаща. И къде отиват парите от наемите на общинската собственост? Анастас иска да е вечен, но не може. Поне да не беше толкова посредствен актьор.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha