4 фактора са в основата на 40% от смъртните случаи у нас

4 фактора са в основата на 40% от смъртните случаи у нас Нивото на раждаемост в България е едно от най-ниските в Европа. В същото време общата смъртност у нас е с 50% по-висока от средноевропейската. Оказва се, че делът на смъртните случаи у нас вследствие на сърдечно-съдови заболявания е почти три пъти по-голям отколкото в Европа. Данните бяха представени днес от здравното министерство.
У нас индивидуалните поведенчески фактори отговарят за 40% от смъртните случаи. Основно тези фактори са четири - тютюнопушенето, употребата на алкохол, лоша диета и липса на активност. 65% от смъртните случаи в България са свързани със заболявания на сърдечносъдовата система. 541 души на 100 000 човека умират от тях, а за сравнение в Европа делът на тези случаи е 192 души на 100 000 човека.
16 процента от смъртните случаи пък се дължат на онкологични заболявания.
От здравното министерство отчитат, че детската смъртност е намаляла в последните десет години.
Според статистиката всеки трети възрастен човек у нас пуши, а всеки четвърти злоупотребява с алкохол. Над 70% от населението у нас няма достатъчна физическа активност. В България е висока и консумацията на сол и мазнини, а около 70% от българите консумират захар над препоръчителната норма. Данните са от проучване на Националния център за обществено здраве и анализи.
Оттам отчитат, че един от основните проблеми, пред които са изправени националните програми за подобряване на здравното състояние на българина, е недостатъчното финансиране.
17.02.2017, 15:34 часа
1446 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha