Здравното министерство отново ще забранява вредните храни

Здравното министерство отново ще забранява вредните храни Втори пореден екип на здравното министерство подготвя мерки за ограничаване на потреблението на вредни храни. Те ще включват такса върху подсладените напитки, забрана на трансмазнините и преговори с производителите за намаляване на количествата сол в хляба и млечните продукти, съобщава сега.
До края на мандата си служебният кабинет ще е готов със законопроект за поетапно елиминиране на трансмазнините в преработените храни, обяви зам. здравният министър Галин Каменов. Той ще бъде завещан на редовния кабинет "с надежда да разберат наложителността на тези мерки". Тепърва въпросът ще се обсъжда в работни групи, затова не е ясно дали забраната ще е пълна, т.е. дали частично хидрогенирани мазнини няма да може да се влагат никъде и на какви етапи ще се въвежда ограничението. Трансмазнини в момента се използват при производството на сладкиши, тестени закуски, млечни храни и продукти за пържене. Те увеличават риска от сърдечносъдови болести.
Не е ясно и каква ще е евентуалната такса за напитките със захар. Солта пък ще се ограничи не с рестрикции, а с преговори с производителите на хлебни и млечни продукти, които скоро трябва да започнат. Очакванията на Каменов са браншовете да се съгласят да редуцират съдържанието на сол в продуктите си с 5-10% в следващите няколко години. Така станало във Великобритания, където след преговори производителите намалили влаганата сол в хляба с 15 на сто, което довело до 10% по-малко смъртни случаи от инфаркти за 10 години.
Ежедневният прием на сол при близо 70% от хората в България е над препоръчителните 5 грама. Това е и делът на хората, които приемат захари над допустимото, приемът на мазнини също е масово над нормата.
Здравното и спортното министерство при кабинета "Борисов" също опитаха да въведат данък вредни храни, при който да се облагат допълнително 3 групи продукти, които съдържат над определена норма сол, захар, кофеин и таурин, а за храните с частично хидрогенирани растителни масла да се плаща данък, независимо от съдържанието на трансмазнини. Ставката варираше между 3 и 78% според продукта. Проектът обаче дори не стигна до Министерския съвет, а срещу него се обяви половината кабинет и производителите на застрашените от облагане храни.
От МЗ обещават и засилване на мерките срещу тютюнопушенето. Ще се организира кампания за отказ от пушене, ще се работи и за ограничаване на рекламата и продажбите на цигари на млади хора и за въвеждане на нови възможности за контрол на забраните за пушене на закрити обществени места, които понастоящем масово не се спазват. Засега не е ясно как ще стане това.
18.02.2017, 09:32 часа
722 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha