Държавата губи милиарди от фирми-фантоми по морето

Държавата губи милиарди от фирми-фантоми по морето Според експерти в момента страната ни реализира около 3 млрд. евро от туризъм
Нелегални фирми развиват туристическа дейност по летните ни курортите и ощетяват всяка година държавата с милиони левове, алармира Иван Иванов от Бургаската регионална туристическа камара, цитиран от Кмета.бг.
Според експерти в момента страната ни реализира около 3 млрд. евро от туризъм, но ако се положат по-сериозни усилия за ограничаване на „сивата” икономика, тези приходи могат да се увеличат още с от 1 до 3 млрд. евро. Един от фрапиращите случаи е за фирма, регистрирана в руенско село, която продава екскурзии сред чуждестранните туристи в Слънчев бряг.
„Миналото лято тази фирма беше разкрила 10 щанда само в курортния комплекс и дъмпираше пазара тотално. В тези щандове имаше единствено един лаптоп, нямаше дори столове. Там бяха наети украински девойки, които са работили в Турция, но са докарани у нас с туристически визи, следователно нямат право да работят тук. После стана ясно, че дори не им е било платено. Занимавах най-различни институции с този проблем, но с изключение на Комисията за защита на потребителите, никой друг не обърна внимание.”, коментира Иван Иванов.
По думите му това не е единственият случай, който нанася удар върху туристическия бранш у нас. От години стои проблемът и с чуждестранни фирми, които продават нелегално екскурзии сред туристите за страната и чужбина, генерират приходи, но не плащат никакви данъци.
Такава дейност развиват много от руските информационни центрове, които са разкрити по Черноморието.
„Те не са регистрирани според нашето законодателство, но продават самолетни билети, организират екскурзии, настаняват, а нищо не отива към държавната или общинската хазна. Такава дейност развиват също полски и чешки фирми. Много от руснаците, които имат имоти у нас, натрупаха богат опит с отдаването на апартаментите си под наем, без да плащат данъци. Всичко това е „сива“ икономика. В другите страни законодателството е строго и категорично. Ако в туристически автобус в Гърция, например, няма гръцки екскурзовод, санкцията е 1000 евро, например.“ , коментира още Иванов.
Проблем според него има и в сферата на транспорта. Миналото лято много нелегални автобуси и микробуси – обозначени само с една табела – са извозвали туристи от Летище Бургас до различни курорти по Южното Черноморие.
18.02.2017, 15:09 часа
741 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha