Дрегер отчете 4,99 ‰ алкохол при трезвен шофьор

Дрегер отчете 4,99 ‰ алкохол при трезвен шофьор Шофьор остана без книжка, след като при проверка край Бобошево дрегерът на пътните полицаи отчел 4,99 промила алкохол. Оказало се обаче, че мъжът не е пил.
Униформените спрели за рутинна проверка дупничанина Ивайло Тасин и след като видели показанието на дрегера, му отнели книжката, съобщи Нова телевизия.
Резултатът от взетата кръвна проба обаче бил отрицателен. Тасин не бил употребил алкохол. Оказало се, че той е ползвал вода за уста.
„Когато ме провериха с дрегера, който показа 4,99 промила, останах изненадан. Не обичам да пия алкохол. Обясних им, че съм ял супа и само съм си жабуркал за свеж дъх устата. И ето че в протокола за химичната експертиза се доказа правотата ми“, разказва Тасин пред в. „Струма“. 
В някои от водите за уста може да се съдържа до 27% алкохол, въпреки че понякога на етикетите не е упоменато да присъства алкохол в съдържанието на водата. Също така не пише, че може да даде показания при шофиране. 
"Алкохолът се резорбира и през устната лигавица. Така че дали жабуркаме и изплюваме или го преглъщаме, ефектът е сходен”, обясни стоматологът д-р Евгений Миронов. 
След като кръвният тест показал, че Ивайло Тасин не е употребил алкохол преди да седне зад волана, производството срещу него е прекратено и шофьорската му книжка е върната. 
Стоматолозите препоръчват при шофиране да ползваме води за уста без алкохол. Има продукти, при които антибактериалното действие на алкохола е заместено от веществото хлорхексидин. Той не се отчита при проверка с дрегер.
21.02.2017, 10:12 часа
1639 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha