​Междуведомствена комисия на областна администрация-Враца ще инспектира проблемни язовири и речни корита

​Междуведомствена комисия на областна администрация-Враца ще инспектира проблемни язовири и речни корита Междуведомствена комисия към Областна администрация-Враца ще направи оглед на проблемните участъци на язовири, речни корита и съоръжения, разположени на територията на област Враца. Това съобщи областният управител Момчил Младенов по време на работна среща. В нея взеха участие кметове на общини в областта, представители на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, „Басейнова дирекция” и „Напоителни системи”. В срок до 10.03.2017г. Комисията ще направи оглед на проблемни участъци, посочени от общинските кметове. По време на срещата стана ясно, че през 2016 година са набелязани 33 критични речни участъка на територията на област Враца, като 20 от тях са почистени от дървесна растителна маса и наноси. Експертът в Областна администрация-Враца Анатоли Георгиев съобщи, че за останалите 13 обекта е изготвен проект на стойност 290 434лв., но на този етап няма финансиране. Участъците, които е предвидено да бъдат почистени са: по река Ботуня при селата Краводер, Ракево, Добруша и между Голямо Бабино и Криводол;река Искър при гара Струпец; река Рибине при селата Девене и Три Кладенци;река Лева и река Въртешница при село Бели извор, Власатица и в квартал "Бистрец" малко преди вливането й в река Лева;река Гостиля при селоТърнак и река Лесковска при село Лесковец.
Георги Младенов, представител на Държавна агенция за метрологичен и технически надозор/ДАМТН/ посочи, че във всички язовири в област Враца има свободен обем и няма пряка опасност за населението. „Хората, които отговарят към общините, изпускат язовирите до ниво да имат определени свободни ретензионни обеми.Това е във връзка с издадени предписания на ДАМТН , както и на Областна администрация-Враца. Към момента може да се каже, че нещата от тази гледна точка не са опасни”, заяви Младенов. Той посочи, че досега не са налагани санкции на общините, но ако не се спазват предписанията, ще се стигне и до актове. Всеки един от кметовете представи информация за състоянието на язовирите на територията на съответната община, проблемите с тях и с речните корита.
”Държавата трябва да подкрепи общините, които нямат финансов ресурс, но имат проблемни язовири и реки”, предложи инж. Десислава Тодорова, кмет на община Борован.Кметът на община Мизия Виолин Крушовенски посочи , че трябва да се обърне внимание на руслото на р.Огоста и на вливането й в р.Дунав. Той допълни, че в общината е водосборът на водите от 2 области.
След направено предложение от Виолин Крушовенски, областният управител на област Враца Момчил Младенов пое ангажимент дежурният в Областна администрация, който всяка сутрин получава информация за нивото на водния стълб в язовирите в десетте общини в областта, да връща обратна информация на кметовете за нивото на водните съоръжения  в най-опасните общини в областта,където има проблемни язовири, а именно община Борован, община Мизия, община Бяла Слатина, община Хайредин.
В срок до 01.03.2017г. кметовете на общини в област Враца могат да сигнализират на областният управител за допълнителни критични съоръжения и участъци. Момчил Младенов заяви, че ще обобщи информацията за проблеми в инфраструктурата, язовирите и речните корита и ще я докладва на следващото заседание на Министерски съвет.
23.02.2017, 09:17 часа
1095 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha