Осъдиха 144 мними пенсионери по болест

Осъдиха 144 мними пенсионери по болест 144 мними пенсионери, използвали фалшиви документи, за да получат пенсии за инвалидност и месечни добавки за лекарства са осъдени през 2016 г. в Разград.
Размерът на присвоените суми е 666 396 лева, съобщиха от пресцентъра на Районната прокуратура в Разград. 
Над половината от нанесените щети за бюджета на Националния осигурителен институт в размер на 359 236 лв. са възстановени, а 307 160 лв. не са преведени от осъдените лица в бюджета на института. Срещу тях са предявени граждански искове, които са уважени в пълен размер от съда. 
През 2016 г. Районната прокуратура в Разград е внесла общо 131 акта срещу мними пенсионери по болест, получили пенсии за инвалидност с неистински експертни решения на ТЕЛК. Внесени са били 98 обвинителни акта в съда. Сключени са 33 споразумения с мнимите пенсионери по болест, които са възстановили присвоените пари от бюджета на НОИ. 
Един от предадените на съд през миналата година, присвоил с неистинско експертно решение на ТЕЛК 3375 лева, е получил ефективна присъда от 1 година и осем месеца при първоначално строг режим. След обжалване на присъдата на първоинстанционния съд въззивната съдебна инстанция намалила размера на наложеното наказание на 1 година лишаване от свобода при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. 
Всички дела срещу пенсионери по болест, ползвали неистински експертни решения на ТЕЛК, са получили осъдителни присъди, допълват от държавното обвинение.
23.02.2017, 10:26 часа
1862 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha