Откриха опасни супербактерии в хора, животни и храни

Откриха опасни супербактерии в хора, животни и храни Опасни супербактерии, открити в хора, животни и храни в страните от Европейския съюз, представляват сериозна заплаха за здравето, тъй като са резистентни на широко използваните досега антибиотици, съобщава Ройтерс.
Това става ясно от доклад на Европейския орган за безопасност на храните и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В него се посочва, че всяка година от споменатите супербактерии в ЕС умират 25 хиляди души. "Антимикробната резистентност е реална заплаха, която поставя на риск здравето на хора и животни“, заяви Витенис Адриукайтис, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните. „Ние положихме съществени усилия за да спрем нейното увеличаване, но това не е достатъчно. Трябва да действаме по-бързо, по-решително и на няколко фронта", предаде БТА.
Антимикробната резистентност се поражда от неправилното или прекомерното приложение на антибиотиците, което стимулира бактериите да еволюират и да оцеляват, като изработват нови стратегии, за да победят лекарствата. В доклада на европейските специалисти се изтъква, че бактерията на салмонелата, която предизвиква често срещаната хранителна инфекция салмонелоза, е резистентна вече на редица лекарства и е много разпространена из цяла Европа. Някои разновидности на микроорганизма, като Salmonella Typhimirium, показват изключителна висока устойчивост на широка палитра лекарства. Това налага много по-предпазливото използване на антибиотиците при лечението на хора и животни, заключава докладът.
23.02.2017, 10:39 часа
871 1
Коментари

Малка Сочна Амебичка

28.05.2017, 18:30 часа
Да пребъде разрушителната мощ на ЕС ! И цицките нагли мозъци , "управляващи" го , тоже да се антибиотицират по 4 пъти на ден и колкото си щат - на нощ . Поркайте химикали , неземни творби на нечии утроби...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha