Google и Uber се хващат за гушите заради автономните коли

Google и Uber се хващат за гушите заради автономните коли Google и Uber влязоха в остър съдебен спор. Дъщерната компания на Alphabet (холдингът, обединяващ бизнесите на Google) Waymo заведе дело срещу Uber и нейната фирма Otto с обвинението за крадена технология, съобщава онлайн изданието Re/Code.
Според Waymo неин бивш служител е основал компанията Otto, която бързо беше купена от Uber, с крадена технология. Обвиненият служител е Антъни Левандовски. Waymo твърди, че преди да напусне, Левандовски е копирал 14 000 секретни документа на външен твърд диск. Сред тях е и собственият дизайн на системата LiDAR, която се използва от автономните автомобили, за да "виждат" заобикалящия ги терен и да преценяват кое е път, препятствие и т.н.
Waymo твърди, че е открила кражбата, след като неин служител получил имейл със заглавието "Файлове на Otto" от доставчик на компоненти за LiDAR. Служителят е бил копиран като получател на имейла неволно, като електронното писмо е изпратено и на други хора, за които Waymo смята, че са служители на Uber. В писмото е имало схеми на LiDAR системата на Otto, която според Waymo се оказала идентична с нейната.
Компанията е провела вътрешно разследване и твърди, че е убедена, че информацията е изтеглена от Левандовски и използвана от Otto. Waymo допълва, че нейната система е разработена специално да работи с други нейни патентовани технологии, които също са обект на търговска тайна. В иска си Waymo твърди още, че  и други нейни бивши служители са взимали със себе си фирмени тайни и са ги предали на Otto, включително списъци с доставчици и техническа документация.
Затова Waymo иска от съда да отсъди компенсация за нанесените вреди и обвинява Otto и нейния собственик Uber в кражба на търговска тайна, нелоялна конкуренция и нарушаване на патенти. Компанията изчислява, че нанесените ѝ щети до тук са над 500 млн. долара. За сега Uber коментира единствено, че предстои да се запознае с иска в детайли.
24.02.2017, 09:30 часа
378 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha