Троянска война за поликлиниката в Монтана

Троянска война за поликлиниката в Монтана Вече десет години около общинската поликлиника в Монтана ехти люта битка, пише "Труд". Частни фирми, експерти и съдии обсаждат пететажната сграда на медицинския център в областния град и се опитват да я превземат, а местната управа отчаяно я брани. Схватките са почти като в митичната Троянска война – не само заради десетгодишните боеве с променлив успех за двете страни. В основата на конфликта има хубава сграда, оценена на още по-хубава сума, коварен план, скроен от хитроумен като Одисей бизнесмен, и естествено, троянски кон, който превзема крепостта отвътре.
Скандалната история започва с два подписа, сложени на пръв поглед на юнашко доверие. На 1 и 8 март 2007 г. тогавашният управител на общинския медицински център в Монтана д-р Жорж Вилдирасов подписва договори с фирмата „Образна диагностика – Враца“ с управител д-р Иво Костов за наем и оборудване в центъра на две лаборатории с високотехнологична медицинска апаратура – ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф. За плановете си за модернизация на поликлиниката обаче управителят дори не уведомява собственика на дружеството – общинския съвет. А в договорите сред многобройните параграфи има свряна взривоопасна клауза. Ако те бъдат прекратени предсрочно от наемодателя – общинската поликлиника, здравното заведение дължи на наемателя по 25 000 лева на месец по единия договор и по 10 000 лева месечно по другия за срок от три години. Два месеца по-късно, без врачанската фирма да е доставила дори и един болт, шефът на поликлиниката д-р Вилдирасов със замах на древногръцки боец посича и прекратява и двата договора. Така общинският медицински център задлъжнява на частната фирма, която не е вложила в Монтана и стотинка, с над 1,7 млн. лева.
Общинарите и гражданите научиха, че са длъжници с огромна сума на доктор във Враца, чак когато през юни 2007 г. дружеството „Образна диагностика“ заведе дела пред Арбитражния съд към Националната юридическа фондация и ги спечели. Медицинският център в Монтана бе осъден на плати на д-р Иво Костов неустойка от 1 207 927,95 лева по двата договора заедно с лихви и разноски. По случая светкавично бяха заведени и изпълнителни дела, издадени бяха изпълнителни листове и съдия запорира сградата и сметките на поликлиниката. Грамадният дълг и скандала удариха като бомба общинската управа в Монтана. „Договорите са сключени в нарушение на закона и без да е уведомен собственикът на поликлиниката! Няма да платим, нито ще дадем поликлиниката“, заявиха от общината и започнаха контраатака. В съда в Монтана бяха заведени дела за обявяване на нищожността на двата договора и за търсене на наказателна отговорност на сключилия ги д-р Жорж Вилдирасов. Докторът бе уволнен. Междувременно обаче д-р Иво Костов от Враца продаде фирмата „Образна диагностика“ заедно с вземанията за над 1,2 млн. на бизнесмена Христо Петров от Монтана и Яна Петрова, съпруга на друг бизнесмен в Монтана – Даниел Ангелов. Малко след продажбата на фирмата д-р Костов се изселил в друг край на България, твърдят запознати. Фирмата „Образна диагностика – Монтана“ ООД с новите си собственици и управата на Монтана се вкопчиха в тежки съдебни битки.
„Скандалната сделка е схема за тайна приватизация, опит да се присвои общинската поликлиника и сградата й в центъра на града, без да се плати нищо“, обявиха от местната администрация. „Ако има схема, тя е направена от някой друг. Аз купих навремето дял от фирмата, защото имах поликлиники в цялата страна. Но вече години търпя само загуби в Монтана“, казва Христо Петров. През 2010 г. делото срещу бившия управител д-р Вилдирасов приключи с присъда от 3 години затвор с 5 години изпитателен срок за умишлена безстопанственост и нанесени големи щети на общинското дружество. Бившият шеф бе осъден и да плати на поликлиниката 1,2 млн. лева. След поредица от съдебни заседания и обжалвания през 2013 г. окончателно завърши и делото за договорите за наем и оборудване на лаборатории.
Магистратите постановиха, че двата договора с „Образна диагностика“ са нищожни, тъй като са сключени в противоречие на закона без съгласието на собственика – община Монтана, и без провеждането на търг. „Поликлиниката е спасена“, обявиха тогава облекчено от управата на Монтана, а новият шеф на Медицинския център д-р Мирослав Миронов заведе дело за прекратяване на изпълнителните дела. Но ходът на „бойните действия“ около поликлиниката внезапно смени посоката си. Макар че окръжният съд в Монтана обяви през 2015 г., че медицинското дружество не дължи вече 1,2 млн. лева неустойки на частната фирма, Апелативния съд в София отмени решението на окръжните магистрати. А в края на 2016 г. Върховния касационен съд въобще не допусна за разглеждане жалбата на Медицинския център в Монтана и на практика остави в сила дълга, който вече бе нараснал до 2,6 млн. лева с лихвите. „Това може да се случи само в България. Фирма, която не е дала нито лев, печели близо 3 млн. от сделки, обявени от съда за нищожни, при това сключилото ги длъжностно лице вече е осъдено за това престъпление“, коментират от община Монтана. Според апелативните съдии обаче „решения по тези дела нямат ефект по отношение на вземанията и принудителното изпълнение“. Решенията на Апелативния и Върховния съд хвърлиха в тревога десетките лекари в описаната от съдия-изпълнител сграда.
В Общинския медицински център на Монтана работят 20 души – лекари и персонал. В пететажната сграда с обща площ 2400 кв. м. обаче са настанени под наем и много джипита и специалисти. Там има и лаборатория, и център за физиотерапия. През поликлиниката ежедневно минават за прегледи стотици жители не само на Монтана и общината, но и на целия Северозапад.
„Ако поликлиниката бъде продадена, може да останем без кабинети, а пациентите ни без нормални лекарски грижи! Къде ще преглеждаме хората – на площада или по домовете си“, питат медиците. „Нямаме намерение да ликвидираме общинската поликлиника. Има обаче сделка, в която сме вложили сериозни средства, има и съдебно решение, което трябва да бъде изпълнено. Поискахме среща с общинската управа в Монтана, за да потърсим приемливо и за двете страни решение. Надяваме се на доброволно изпълнение на задълженията, за да не се стигне до принудителни мерки“, заяви бизнесменът Христо Петров.
В местната управа обаче смятат, че случаят не е приключен окончателно. „Мислим, че има още възможности да защитим интересите на общината и гражданите. Поликлиниката не е златна кокошка, от която могат да се печелят лесни пари, както мислят някои. Вече години дотираме дейността на медицинския център, защото той има и социални функции“, каза кметът Златко Живков. Ще плати ли общината от бюджета си неустойките стигнали вече 2,6 млн. лева? Или поликлиниката ще бъде продадена, за да бъдат осигурени тези пари! Или пък някакво чудо като в древен мит ще реши безболезнено подпалените преди десет години проблеми? Това ще стане ясно до дни. А междувременно единственият осъден за аферата д-р Жорж Вилдирасов работи в същия медицински център и всеки месец плаща по 400 лева за щетите от сключените от него договори. С този темп на погасяване дългът от над 1,2 млн. лева ще бъде изплатен за около 250 години.
24.02.2017, 13:38 часа
4438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha