Прокурор Ася Петрова: Враца е сред областите с най-много на брой проблемни язовири

Прокурор Ася Петрова: Враца е сред областите с най-много на брой проблемни язовири Плевен, Велико Търново и Враца са областите с най-много на брой проблемни язовири, заяви на брифинг зам.-главният прокурор на ВАП Ася Петрова.
„Независимо от многобройните констатации за нарушения, контролният орган не е предприел принудителни административни мерки. Съставените актове за установяване на административно нарушение са само 11. Не бяха издадени наказателни постановления по отношение на виновните лица за проявеното бездействие. С оглед на тези констатации, ВАП изготви писмено предложение до председателя на ДАМТН за активизиране на дейността на контролния орган по предприемането на принудителни административни мерки и санкциониране на виновните и проявили бездействие лица“, обясни Петрова.
По думите й в изпълнение на разпореждането на прокуратурата, контролният орган я е уведомил, че вече е предприел действия и е издал 5 наказателни постановления.
„С възлагателен акт на ВАП бе възложена допълнителна проверка, в хода на която оказахме на контролния орган да установи язовирите и съоръженията, които в най-голяма степен не отговарят на техническите изисквания за безопасна експлоатация и които са в най-голяма степен опасни във връзка с евентуално наводнение. По искане на ДАМТН, предвид лошите метеорологични условия, бе удължен срокът на проверката до 13 март 2017 г. До момента, с оглед на писмения доклад, са установени язовирите, неотговарящи на техническите изисквания на безопасно експлоатиране и за които има опасност от наводнение. Те са общо 205“, допълни прокурорът. Петрова уточни, че общо 4 са техническите състояния – изправно, неизправно-частично работоспособно, неизправно-неработоспособно и предаварийно. 
24.02.2017, 13:45 часа
1290 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha