Шамфъстъкът – враг на холестерола, приятел на сърцето

Шамфъстъкът – враг на холестерола, приятел на сърцето Ядките са сред най-полезните храни и влизат в състава както на основни ястия, така и на десерти. Сред ядките, носещи най-много здравословни ползи за организма се нарежда шамфъстъка. 
Той е отличен избор при търсене на храна за понижаване на теглото и подобряване на сърдечното здраве, понеже съдържат по-малко калории и повече калий и витамин К от други ядки. 30 грама печен шамфъстък съдържа 160 калории, 6 г протеин, 3 г фибри и 11 грама мазнини, само 2 г от които са наситени. 
Същата порция съдържа 25% от необходимото дневно количество витамин В6, 15% от фосфора и тиамина и 10% от магнезия, които са необходими на тялото.
Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през 2008 посочва, че шамфъстъка е отлична храна за понижаване на холестерола. Участниците в изследването били поставени на две ниско-калорични диети: в едната, шамфъстъците отговаряли за 10% от дневните калории, а в другата – за 20%. И двата режима траели по 4 седмици. След края им, резултатите били впечатляващи: кръвните нива на бета-каротен, лутеин и гама-токоферол – мощни антиоксиданти, били в пъти по-високи. Освен ясно-изразените си антиоксидантни свойства, тези вещества с тройно действие понижили значително и нивата на окислен нископлътностен липопротеин – LDL или „лош“ холестерол.
Шамфъстъкът съдържа и l-аргинин, който прави стените на артериите по-еластични и понижава риска от развитие на сърдечен удар. Витамин Е пък понижава вероятността от атеросклероза и натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове. Това превръща ядката в отлична храна за сърдечно здраве.
Ако не се включват в строг диетичен режим, а просто се похапват, се съветва те да се закупуват небелени и без сол. По този начин ще се консумират в по-малки количества и ще се избегне приема на твърде много натрий, който може да наруши нормалното кръвно налягане.
 Шамфъстъкът не бива да бъде излаган на светлина и топлина. В ядката се съдържат стабилно количество мазнини, които могат бързо да започнат да се разлагат на топлината, което води до гранясване на ядката и възможност за развитие на гъбички. Препоръчва се съхранението му в хладилник.
24.02.2017, 15:25 часа
630 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha