Спокойно, язовирите в Монтанско са изправни

Спокойно, язовирите в Монтанско са изправни Няма възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, както и критични участъци по диги и укрепителни съоръжения в язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи“- Хидротехнически район (ХТР) Монтана, съобщи управителят, инж. Игор Репкин, във връзка със затоплянето на времето и възможните опасности, които биха могли да се появят при съоръженията в Северозападна България: 
"Язовирите са с нисък обем, има протоколи от комисии. Всички са изправни. Нивото в тях е под 50 процента... Това, което се говореше, не се оправда. Тук няма дъжд, няма сняг... Всичко е спокойно."
Напоителни системи ХТР- Монтана стопанисва общо 5 язовира- Огоста, Смирненски, Липница, Клисурица и Ковачица. 
Половината от язовирите в България са в неизправно състояние. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура за състоянието на съоръженията от миналата година. 81 от проверените 4390 язовира са в предаварийно състояние. При 205 от тях има опасност от наводнение. Най-много проблемни язовири има във Враца, Велико Търново и Плевен. Констатациите са на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Същата контролна институция е издала за 2016 година едва 11 акта за административни нарушения и 5 наказателни постановления, които са били по настояване на Върховната административна прокуратура.
24.02.2017, 16:43 часа
1066 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha