Плашеща статистика за бизнеса! Бум на фирмените фалити през миналата година

Плашеща статистика за бизнеса! Бум на фирмените фалити през миналата година Може и положението в нашата страна да не е чак толкова критично, колкото през кризисната 2008 г., но оцеляването на фирмите продължава да е доста тежко. По тази причина през миналата година е регистриран бум на фалитите - двойно повече отколкото през кризисната 2008 г., сочат данните на Агенцията по вписванията. Икономистите пък вече виждат спад в броя на заетите с около 20 000 души, пише Inews.Странното е, че държавата отчита по-добра среда. Собствениците на компании обаче са категорични, че малкият и средният бизнес още са в затруднение.
"Кредитите допълнително утежняват ситуацията, банките ни притискат”, казва собственик на фирма пред bTV.
Според анализатори, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно. Най-голям бил рискът за хората без квалификация. Еспертите прогнозират, че работните места, който ще се разкрият през 2017 г. ще бъдат за специалисти, a броят на трайно безработните ще продължи да расте.
"Шокът при фалит на по-голямо предприятие е осезаем, защото много често по веригата изгърмяват други и малки и средни предприятия. В тези случаи е трудно възстановяването на местния пазар на труда”, посочва икономистът Явор Алексиев.
26.02.2017, 13:59 часа
1181 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha