Специалист разкри има ли опасност от Грекзит и как това ще рефлектира върху България

Специалист разкри има ли опасност от Грекзит и как това ще рефлектира върху България Непосредствена опасност специално от Грекзит за мен няма. Гърците показаха, че не искат да напускат ЕС, а и немците едва ли ще искат точно сега да клатят лодката. Т.е. ситуацията в еврозоната е управляема. Това каза политологът доц. Даниел Смилов, цитиран от "Фокус".
„Обаче има опасност ЕС да премине към организация с променлива геометрия или това, което сме свикнали да наричаме – Европа на няколко скорости. Това е по-притеснително, защото може да се окаже, че тази наднационална организация ЕС се разделя на център, който е далеч по-силно интегриран, и периферия.
Еврозоната може да стане този център. Затова страни като България, които все още не са член на еврозоната рискуват да останат в периферията“, коментира Смилов. По думите му все пак, за тези сценарии може да се говори едва след тази година на важни избори в много ключови държави от ЕС. „Изходът от тези избори ще покаже в коя посока ще тръгне съюза. Чуват се обаче все повече гласове за такава Европа на няколко скорости“, посочи той. 
Според него Гърция не представлява като обем на икономиката системен проблем за еврозоната. По думите му целият й брутен вътрешен продукт (БВП) е около 1% от този на ЕС. „По принцип решението за Гърция е по-скоро не въпрос на наличие на ресурси (такива има), а на правило, което ще бъде прецедент за последващи казуси.
Моята прогноза като цяло е, че ще има споразумение. Гръцкият дълг малко по-малко сигурно ще бъде и облекчаван, но това няма да стане преди изборите в Германия и няма да се случи с темповете, с които го желае гръцкото правителство. Напрежение ще има, но съм по-скоро оптимист, че то ще бъде управлявано правилно“, каза още Даниел Смилов.
26.02.2017, 15:37 часа
910 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha