Огньове, музика и хамкане на Сирни Заговезни в Козлодуй

Огньове, музика и хамкане на Сирни Заговезни в Козлодуй В парка, в турлашкия квартал, традиционно се проведе празникът, с който отбелязваме началото на великденските пости - Сирни Заговезни. Хората от кварталния клуб бяха основни организатори на събитието. Те се бяха погрижили на масите да има обичайните ястия – сирене, баница, туршийка и питка. Заговезни пресъздадоха самодейците от козлодуйското читалище, като импровизираха гости при кумовете. Малки деца направиха ритуала хамкане на халва и яйца. 
Разбира се имаше народна музика и хорца, за които се погрижиха духовата музика от Гложене и специално поканен диджей. 
Кметът на общината беше гост на празника и се включи в част от ритуалите. Маринела Николова посети кварталния клуб, където видя новата му придобивка. През седмицата в клуба бе изградено санитарно помещение, което ще помогне при посрещането на гости и организирането на мероприятия. 
В края на празника група „Феникс” завъртяха огнени пойове. Цялата улица беше огряна от огньове, с които местните отбелязват Сирни Заговезни. 
Старите турлаци си спомнят, че навремето, когато предците им са живели в Сърбия, са били разпръснати в няколко махали. Всяка неделя палели огньове и въртели оратници, за да се видят, живи ли са, здрави ли са. Ако от някоя махала не са виждали огньове, всички отивали да проверят дали хората там са добре. В годините след преселението им в село Козлодуй, обичаят се пренесъл на Сирни Заговезни. С огньовете се гонят бълхите от къщата и злите духове.
27.02.2017, 10:56 часа
1724 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha