Стотинка от соца се продава за 95 лева

Стотинка от соца се продава за 95 лева Баснословната цена от 95 лева за монета от 1 стотинка поиска пловдивчанин. Обявата му е публикувана в един от най-големите сайтове за онлайн търговия и е пусната преди около месец.
Засега обаче никой не се е решил да брои парите. Монетата е от 1981 година от серията „1300 години България”, пише "Марица". Тази цена би била нормална, ако надписът около герба гласи „Народна република България”, защото тези бройки са единични и са пуснати в обращение погрешка. Случаят обаче не е такъв и продаваната монета е от серия с голям тираж и с нищо не е по-различна от останалите, обясни специалистът Петър Неделев от Нумизматично дружество „Филипопол”.
Проверка в сайта на Българската народна банка показва, че стотинките от тази година дори не се продават там.
Онлайн търговията с монети в Пловдив обаче се оказва бизнес с добра печалба. В същия виртуален магазин могат да се намерят и 10 стотинки с дефект, които са уникални по рода си и са с обявена цена 100 лева.
Това обаче е нормално, тъй като грешката оскъпява стойността. Уникалната паричка е сложена на тезгяха от пловдивчанин, живеещ в района на Младежкия хълм.
Фортуна е изневерила на жител на Първомай, който продава 20 стотинки от 1888 година, тъй като качеството им не е достатъчно високо, за да се продадат за неколкостотин лева. „Тези монети са от голям тираж и ако са захабени от употреба, няма какво да ги направи особено интересни”, коментира Неделев. Това не пречи обявената цена да е 50 лева.
Късметът е бил на страната на пловдивчанин от "Тракия", който продава друга такава монета за 250 лева.
28.02.2017, 09:13 часа
1599 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha