Започна подборът на проекти по "Малки граждански инициативи"

Започна подборът на проекти по "Малки граждански инициативи" С 31 гласа "За" и  1 "Въздържал се" общинските съветници във Враца приеха правилата за кандидатстване по проект „Малки граждански инициативи“ за 2017 година. На практика така се даде старт на подбора за проектите на врачани, с които искат да облагородят общината, в която живеят.
Решението не мина без дебати и предложения. Съветничката Владислава Лакова поиска да бъде намален бюджетът - от 3 000 на 2 000 лева, за да могат да бъдат финансирани повече проекти. Предложението й обаче не срещна подкрепа, защото според местните сенатори дори 3 000 лева са малък финансов стимул, с който неможе да се направи кой знае какво.
Бе прието обаче предложението на съветника Валери Стаменов, който предложи да отпадне изискването хора, които вече са били одобрявани по този проект, да не могат да кандидатстват отново.
Припомняме, че „Малките граждански инициативи” са проект за разработване и утвърждаване на социални практики в грижата за опазване, възстановяване и обогатяване на околната среда, като с него се насърчава гражданското общество да предлага и реализира инициативи, насочени към подобряване условията на живот в града и населените места на общината.
Участие могат да вземат инициативни комитети на граждани, сформирани във връзка с изпълнението на проекта, и управителни съвети на етажната собственост. Допустимите дейности, които могат да се реализират, са подобряването на инфраструктурата в междублоковите пространства и общи зелени площи, създаване или оборудване на зони за отдих, изграждане или ремонт на детски площадки и спортни съоръжения, изграждане на алеи и тротоари и други дейности.
Срокът за кандидатстване по проекта тази година е 30 март. Подборът на проектите ще се извърши до 13 април, като новото е, че неусвоените средства по даден одобрен проект или средства по неодобрени разходи ще трябва да се възстановяват в местната хазна в 10-дневен срок.
01.03.2017, 10:08 часа
1068 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha