Издателите на "Прас прес" сезират КЗК за укрития от дистрибутора вестник

Издателите на "Прас прес" сезират КЗК за укрития от дистрибутора вестник Издателите на "органа на невъзпитаните карикатуристи" "Прас прес" ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, защото според тях голяма част от първия брой на вестника от 1 март не е бил предоставен от дистрибуторите на читателите, заявиха журналистът Иван Бакалов и карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев.
Първият брой на вестника беше отпечатан и трябваше да се разпространява на 1 март, като тиражът му беше 10 100 броя, разказа Бакалов. "Сто бройки бяха за нас, като редакция, а 10 000 броя дадохме на генерален дистрибутор, който се казва "Национална дистрибуция", обясни той. По думите на Бакалов още от сутринта на 1 март са започнали да им се обаждат читатели, които са се интересували от къде могат да си купят вестника. Установихме, че на "възлови места, където има висок оборот на вестници в пунктове за продажба, вестникът или въобще не е доставен или са доставени по един-два броя", заяви Бакалов.
Той даде примери с читатели, които споделили, че вестникът не е бил доставен в подлеза на СУ, а в подлеза на "Плиска" бил доставен един брой. До вечерта на 1 март издателите на "Прас прес" получили съобщения и от други градове в страната, че новият вестник не се продава. Според издателите "над девет десети от тиража на вестника е скрит някъде".
Къде е тиражът на вестник "Прас-Прес", попита и карикатуристът на "Сега" Христо Комарницки, един от основателите на "Прас прес".
"Над девет десети от тиража ни е затворен някъде, арестуван, спрян, закрит! Тук има неща, за които може да се водят съдебни спорове. Първо, ще сезираме Комисията за конкуренцията. Тази фирма е монополист и злоупотребява със своето монополно положение", заяви Бакалов.
 "За това посегателство над свободата на словото ще сезираме и всички възможни международни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света", заяви Иван Бакалов. Той добави, че ще сезират и институции в Брюксел.
По думите му започват и съдебни дела срещу "Национална дистрибуция" – дружество, зад което стои политикът от ДПС Делян Пеевски.
По-рано тази седмица карикатуристът Христо Комарницки публикува в профила си във Фейсбук снимка, на която се вижда, че е пред врата, на която има бележка "Национална дистрибуция". "Пеевски, не се крий зад разни мишки! Излез да се разберем по мъШки!", е коментарът на Комарницки за снимката.
"Кое прави Мафията силна и практически непобедима?", попита карикатуристът в друг свой Фейсбук коментар от събота. "Това, че множеството от хората са зависими от хранителната и верига. Имах познати и приятели, които денем се трудеха в империята на Семейството, а след работа се разхождаха по жълтите павета с лозунги срещу модела #КОЙ. Тия дни видях гузните сведени погледи на служителките и служителите в разпространителската фирма, обърканите лица на продавачките в Lafka, уплашените охранители...И като тях са стотици хиляди. Не мога и нямам право да виня тези хора, нито да им се сърдя", написа той.
05.03.2017, 17:26 часа
938 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha