Холандия избира нов парламент на 15 март

Холандия избира нов парламент на 15 март Парламентарните избори в Холандия са на 15 март. Какви са настроенията две седмици преди вота? Социологическите проучвания сочат, че антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс би могла да спечели двойно повече места в парламента, отколкото имаше досега, предава БНТ. 15 процента от избирателите биха гласували за Вилдерс, само един процент повече е подкрепата за най-голямата Народна партия за свобода и демокрация на сегашния премиер Марк Рюте.
Още пет партии имат шанс да спечелят по около 10 процента от гласовете. Заради многото политически сили, Холандия традиционно се управлява от коалиции.
Наричат го холандския Доналд Тръмп, не само заради сходствата в прическата, а и заради крайния популизъм. Герт Вилдерс повече от 10 години е най-пазеният политик на Холандия, никой не знае домашния му адрес, живее в защитени жилища под денонощна полицейска закрила. Властите се опасяват да не го сполети съдбата на режисьора Тео Ван Гог, убит през 2004-та заради антиислямски филм.
Предизборната програмата на Партията на свободата се състои от една единствена страница. Целите са: деислямизиране на Холандия, затваряне на границите за мигранти от мюсюлмански държани, забрана на Корана, закриване на всички джамии. Мотото на кампанията е "Холандия отново наша".
Ако Вилдерс някога успее да сформира правителство, Холандия ще е втората страна, която ще напусне ЕС.
"Това, което нарекох Патриотична пролет, действително е нещо много важно. Това е, което виждате да се случва сега, което видяхме след Брекзит, където въпреки омразата и страха, които елитите във Великобритания и Брюксел разпространяваха, хората взеха съдбата си в свои ръце и отново решават за бъдещето на своята страна. Аз вярвам, че това, което става в Холандия, което става във Франция, Австрия, Германия и във всички други страни, където има избори, е много важно за хората, които вече не искат да приемат елитите да ги правят на глупаци", коментира Герт Вилдерс.
28 партии са се регистрирали за участие в парламентарните избори на 15 март. Камарата на депутатите или Втората камара разполага с 150 депутатски места, в момента разделени между 12 партии. Според последните проучвания шанс за новия парламент имат 14 партии, а вероятността само една от тях да състави кабинет е нулева.
Досега в коалиция управляваха консервативната либерална Народна партия за свобода и демокрация на Марс Рюте и социалдемократическата Партия на труда. И двете губят популярност заради политиката на икономии.
"Ние сме номер едно в социологическите проучвания, но Партията на свободата е точно след нас. Рискът Герт Вилдерс да стане първи е голям. Мисля, че това би било много лоша новина. Ще се боря с всички сили моята партия да бъде първа", заявява Рюте.
Въпреки че холандската икономика е най-бързо растящата в еврозоната през последната година, а Холандия винаги е в челото на класациите за най-щастливите страни, хората са недоволни. Темата за миграцията доминира предизборната кампания. Антимигрантски настроения има дори в малките населени места, където хората се страхуват, че проблемите
т големите градове, ще стигнат и до тях. Дори умереният Рюте в отворено писмо се обърна към мигрантите: "Дръжте се нормално или заминавайте."
06.03.2017, 10:19 часа
206 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha