Ирак с добри новини за войната срещу "Ислямска държава"

Ирак с добри новини за войната срещу "Ислямска държава" Елитни иракски части се придвижват все по-навътре в централните квартали на Западен Мосул, изтласквайки джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) , съобщи правителствен говорител, цитиран от Ройтерс. Военните са завзели сградите на градската управа и на администрацията на провинция Ниневия, а също филиала на централната банка и националния музей.
Сили за бързо реагиране са установили контрол и над сградата, в която се помещаваше съдът на ИД, известен с издаваните сурови присъди в съответствие с екстремистката идеология на групировката, включително убиване с камъни, хвърляне на провинили се от покривите, рязане на ръце. Специални части на армията атакуваха нощес сградите на градската и провинциалната администрация. Нападението е продължило близо час.
Десетки бойци на ИД са унищожени, посочи правителственият говорител. Завладяването на административния комплекс ще помогне на иракските сили да атакуват ислямистите в намиращия се наблизо стар град и е символична стъпка към възстановяването на държавната власт над Мосул, въпреки че сградите са разрушени и не са били ползвани от ИД. Именно от джамията Ан Нури в стария град на Мосул лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакър ал Багдади обяви през 2014 г. "халифат" върху части от Ирак и Сирия.
Битката за Мосул, която започна на 17 октомври, навлиза сега в по-сложна фаза в гъсто населения стар град, където според иракските военни има няколко хиляди джихадисти сред цивилното население. Старият град е на западния бряг на река Тигър. Иракските сили превзеха източния бряг през януари след 100 дни боеве. Водената от САЩ международна коалиция подпомага офанзивата срещу Мосул по въздух и по суша.
07.03.2017, 10:02 часа
480 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha