Петър Чобанов: Ние от ДПС имаме амбицията, волята и възможностите да дадем ново бъдеще на Северозападна България

Петър Чобанов: Ние от ДПС имаме амбицията, волята и възможностите да дадем ново бъдеще на Северозападна България Водачът на листата на Движение за права и свободи /ДПС/ във Врачанско доц. Петър Чобанов бе любезен да отговори на няколко въпроса на репортер на информационна агенция BulNews.bg, свързани с предизборната кампания за 44-то народно събрание.
 
- Доц. Чобанов, как ще коментирате листатата на ДПС за Врачанска област?
За ДПС е изключително важно да предложи на избирателите авторитетни личности, които са доказани професионалисти в своята сфера. С гордост заявявам, че листата ни е най-добрата във Враца. В нея са намерили място изявени личности и екперти. Целта ни е да спасим България от хаоса, в който е изпаднала и да спрем задълбочаващата се бедност и мизерия. Всички от листата имаме като приоритет да работим за разкриването на нови работни места и за съживяване на икономиката на Северозапада. Както и друг път съм казвал този регион не е изостанал, а изоставен. Ние от ДПС имаме амбицията, волята и възможностите да дадем ново бъдеще на Северозападна България, както и на цялата страна.
 
- Какви ще са основните приоритети във вашата работа като народен представител от Врачанска област?
В програмата на ДПС за Парламентарни избор 2017 има девет ключови приоритета. Те гарантират нормалния живот на гражданите, нови работни места, икономически растеж, запазване на стабилността на лева, както правата и свободите на гражданите. Моят личен приоритет е да поведа битката с бедността в региона. Като народен представител ще работя за приемането на икономически механизми, които ще доведат нови инвестиции в този край, ще възродят икономиката и ще дадат заетост на населението. Северозападът има нужда от специални инвестиционни мерки, които да привлекат стратегически инвеститори. Престъпно е този богат край, който се намира на река, на кръстопът между държави и от тук минават европейски транспортни коридори да тъне в разруха и мизерия. Ще посветя всичките си усилия и опит региона да се възроди и да стане привлекателен за бизнес.
Ще положа и усилия за подобряване на пътищата, както по основните  артерии, така и по отношение на третокласната пътна мрежа, която е в много тежко състояние в някои общини. Това затруднява и отблъсква инвеститорите и категорично трябва да се промени.
 
- Смятате ли, че е реалистично осъществяването през следващия мандат на проектите за четирилентов път Ботевград-Видин и тунел под Петрохан?
Четирилентовият скоростен път беше предвиден от нашето правителство (Орешарски) да се финансира през настоящия програмен период. За съжаление, правителството на ГЕРБ и партньорите му от Реформаторския блок и Патриотичния фронт изхвърлиха този проект за сметка на метрото в София. Чудя се как кандидатите за народни представители на доскоро управляващите ще погледнат в очите избирателите си от Враца и ще им кажат  - да ние се съгласихме вие да не може да пътувате бързо до София и тук да не идват инвеститори.
Този проект е първостепенен и се ангажираме като станем част от управлението след изборите да осигурим финансиране, като начало, на отсечката Мездра-Ботевград, а в последствие и на целия път.
Знам за желанието на хората да бъде построен тунел под Петрохан, уважавам и подписката, която е инициирана, защото това е гласът на демокрацията. Дори слагам символично подписа си и аз. Това е грандиозен инфраструктурен проект и не може да се реализира от днес за утре. Това ,което мога да направя, като народен представител, е да инициирам незабавно стартиране на работите по проучване на възможностите за построяване на това съоръжение, както и по осигуряване на финансиране, и да бъда гарант за прозрачността им. Защото много политици досега обещаваха какво ли не да построят в този край, но някой трябва да се нагърби с реална работа. Аз мога да го направя.
 
- Как ще коментирате финансовата стабилност на държавата и има ли опасност за нея при бъдещо популистко управление? 
Ще си позволя да коментирам приетият вече Бюджет 2017 и това ще бъде отговорът на вашия въпрос. Бюджет 2017 е съставен на база числа, които вече не съществуват. Използвани са стари данни на Националния статистически институт, които не дават ясна представа какво се случва с икономиката на страната и късат връзката между бюджет и икономическо развитие. По този начин бюджетът се превръща в изолиран сам за себе си счетоводен документ. Той не дава ясна представа дали приоритетите са насочени към подпомагането на икономическия растеж. Липсва всякаква връзка на бюджета и икономическото развитие, което сериозно нарушава бюджетната философия и цели на фискалната политика. Ето защо има предпоставки за проблеми с финансовата стабилност на държавата при едно популистко управление, но аз съм сигурен в българския избирател и смятам, че заедно няма да допуснем повече експерименти на гърба на България. Трябва да сложим край на простите аритметични мнозинства в управлението и да ги заменим с управление за спасението на България, което се основава на общи ценности и идеи за икономическо развитие, което да гарантира повишаването на доходи и пенсии.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
15.03.2017, 10:56 часа
3163 4
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha