Променят правилника на Фонда за лечение на деца

Променят правилника на Фонда за лечение на деца Правилникът на Фонда за лечение на деца ще бъде променен, за да няма забавяне на документи и процедури на малките пациенти. Това се случва ден след като стана ясно, че проверка на Министерството на здравеопазването е констатирала фрапиращи нарушения в работата на фонда.
Тригодишната Светлозара е сред децата със забавени документи. Заради вродено гръбначно изкривяване кандидатства за пари от фонда миналата година, а е одобрена за операция 9 месеца по-късно. През този период изкривяването нараства от 40 на 93 градуса.
Майка й каза, че, ако операцията беше направена 6 месеца по-рано, детето нямаше да има този проблем и да се налага втора операция.
Според доклад на Инспектората към здравното министерство при управлението на тогавашния директор Владимир Пилософ са прескачани решения на Обществения съвет и са взимани други, еднолични и необосновани, които вредят на децата, и не само.
„Забавяне на експертните становища и по-голяма част от нашите екперти, които не са сключили договори, ние натоварваме все едни и същи експерти”, обясни директорът на фонда д-р Тинка Троева.
Пред bTV по телефона професор Пилософ отрече обвиненията и каза, че ако е имало забавяния, те са били по обясними причини. Новото ръководство ще промени правилника на фонда – например ще увеличи времето за двете задължителни експертни оценка от 7 на 14 дни. Това обаче нямало да се отрази на лечението на децата.
Промените ще влязат в сила през април, след съгласуване с Обществения съвет, а родителите на Светлозара са готови да съдят фонда.
Бившият здравен министър Петър Москов коментира, че откритите нарушения обхващат и ръководството на фонда, преди да го поеме Пилософ.
21.03.2017, 08:04 часа
221 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha