63 врачански фирми са платили близо 6 милиона лева борч към работниците си

63 врачански фирми са платили близо 6 милиона лева борч към работниците си От създаването на системата за следене на трудовите възнаграждения до днес на територията на област Враца става ясно, че 63 фирми са дължали на работниците си заплати за 5 800 000 лева, научи BulNews.bg. Задълженията на работодателите са установени от служители на инспекцията по труда след дадени предписания и извършен контрол по тях. След намесата на инспекцията парите са издължени. Огромните борчове са за периода от 2009 година до края на февруари 2017 година, поясни директорът на инспекцията Румен Младенов.
От данните в регистъра става ясно, че за същия период инспекторите са съставили 119 акта за неизплатени заплати на стойност 526 000 лева, като 102 от тях са били за неизпълнени предписания за издължаване на служителите.
По-голямата част от актовете са в охранителната дейност и текстилната промишленост, а в началото е имало и много актове в строителната промишленост. Първоначално солени глоби са налагани на фирмите по водния цикъл на Враца, които са наемали подизпълнители за обектите си и за определен период е имало сериозно забавяне в изплащането на трудовите възнаграждения.  
Младенов уточни, че от строителния бранш сега избягват да бавят плащанията към работниците си, защото при такъв вид нарушения няма да могат да получат необходим документ за дейността им при кандидатстване по обществени поръчки.
За последния месец след намесата на инспекцията по труда във Враца са изплатени 9 100 лева заплати в една фирма, допълни Младенов.  
22.03.2017, 11:39 часа
293 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha