Археолог направи дарение на болницата в Монтана

Археолог направи дарение на болницата в Монтана Пулсоксиметър на стойност 2500 лева дари на отделението по неонатология в Монтана заместник председателят на БАН археологът професор д-р Васил Николов. Средствата той получил като подарък за рождения си ден и веднага решил да ги дари. Инициативата е на Националния археологически институт с музей към БАН, чийто екип от 11 години подпомага отделението за новородени в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев". През миналата години в него са родени 716 бебета, от тях 12 двойки близнаци и едни тризнаци. Процентът на недоносените бебета не се е променил и е между 10 и 13 процента. От началото на тази година са родени 130 бебета. 
"В момента отделението е добре оборудвано, благодарение на много кампании и различни фондации“ - разказва ръководителят му д-р Антоанета Блажева. Това е техника, която бързо остарява, уточнява тя. Един добре комплектуван с уреди кувиоз след пет години е вече стар.
Пулсоксиметърът е много необходими за навременните грижи за всяко от децата, родено недоносено, с инфекция или с някаква аномалия. Сензорите на апарата са атравматични и проследяват сърдечната честота и насищането с кислород на бебето. Отчетената информация, може да се следи от разстояние, което е много важно за бързата лекарска намеса. 
22.03.2017, 15:53 часа
2938 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha