Преобразуват училища във Врачанско, за да останат ромите в клас

Преобразуват училища във Врачанско, за да останат ромите в клас Три училища на територията на община Враца ще бъдат преобразувани да обучават ученици до 10 клас, научи BulNews.bg. Решение за това трябва да бъде взето от общинския съвет на предстоящото заседание другата седмица. Докладните са внесени за разглеждане от зам.-кмета Петя Долапчиева.
Училищата, които ще се преобразуват са ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Девене, ОУ „Св.Климент Охридски” в Тишевица и ОУ „Христо Ботев” в Баница. Предвидено е всички те да станат обединени училища, в които да се обучават ученици от 1 до 10 клас, а не до 8-и, както досега.
В докладните си Долапчиева отбелязва, че в школата са създадени всички условия за достъп до качествено образование. Обучението се осъществява от правоспособни учители и има възможност за ресурсно и кадрово обезпечаване на образованието в първи гимназиален етап. Педагогическият екип има капацитет и желае да обучава ученици в първи гимназиален етап (VІІІ- Х клас). Осигурени са условия за целодневна организация на учебния ден за учениците от І до VІІ клас. По думите й във въпросните училища е изградена спокойна и толерантна училищна среда, развиваща потенциала на всеки ученик.
„Създаването на обединено училище е начин да бъдат задържани в класните стаи повече младежи и девойки от малките населени места и е особено важно за тези села, в които живеят по-консервативни групи на ромите, за които образованието на девойките е приемливо, когато е в населеното място, в което живеят. С преобразуването на училищата ще стане възможно задържането на ученици, напускащи или отпадащи след завършване на основно образование, до завършване на първи гимназиален етап. Проучване, направено сред учениците и родителите им, показва желание на учениците да продължат образованието си в същото населено място“, посочва Долапчиева.
23.03.2017, 08:19 часа
3086 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha