Библиотеката в Монтана отчете дейността си

Библиотеката в Монтана отчете дейността си Регионална библиотека „Гео Милев” – Монтана отчете дейността си за изминалата 2016 г., която може да се определи като динамична и успешна. Мисията на РБ „Гео Милев” е да гарантира съхраняването и предаването на знания, на историята и културата на обществото. Тя осигурява на хората в регион Монтана свободен и открит достъп до информация и образование, тя е място за отдих от напрегнатото им ежедневие. Визия - РБ „Гео Милев” ще продължи да бъде жизненоважен, общодостъпен център на знанието за всички, и ще бъде лидер в традиционните и иновативни библиотечни услуги, които отразяват разнообразните интереси и динамичен дух на хората от Монтана.
Към края на 2016 година фондът на библиотеката наброява 191 226 библиотечни единици, от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. През 2016 г. комплектуването на фонда на библиотеката се осъществи чрез закупуване на книги със средства от бюджета на библиотеката и чрез дарения от автори, читатели и издателства, както и чрез абонамент.
През 2016 г. в библиотеката са постъпили 1870 библиотечни материали на обща стойност 22 371, 42 лв. Благодарим за постъпилите чрез дарения общо 1044 материали. Закупените от бюджета на библиотеката през 2016 г. библиотечни материали – 732 бр. са на стойност 10 000 лв. Новонабавените са с 618 библиотечни документи повече от предходната 2015 г. През годината редовно са предоставяни дарения на обществени библиотеки в региона.
През 2016 г. посещенията в РБ „Гео Милев” – гр. Монтана са 31 849, раздадени са 76 157 библ. документи, а регистрираните читатели, за първи път от последните 5 години, са над 3 000 /3 088/. Те са с 216 повече в сравнение с 2015 г. , а раздадената литература – с 8065 библ. документи повече. По отношение на регистрираните читатели в процентно съотношение: 44,94% са на учениците от начална и средна степен; 16,74% са на учениците от горна степен и 38,3% са на читатели над 18 годишна възраст /от тях студентите са 5,4%/.
 Заетите библиотечни материали са 110 459. РБ „Гео Милев” се насочва за бързото и пълно задоволяване на читателските искания, както и за обогатяване на базата данни, чрез аналитична разработка на периодични издания. Броят на писмените справки, направени по читателски заявки през годината е 10. Чрез услугата „Попитай библиотекаря” са направени справки най-вече по темите „Библиотека-училище” и „Библиотека-детска градина”.  
Библиотеката закупи нов модул от програмния продукт „Автоматизирана Библиотека” – „Моята библиотека”, който дава възможност на читателите дистанционно да проверяват прочетената и заета от тях литература, както и да изпращат заявки за заемане и презаписване на библиотечни материали.
Въведени бяха промени в страницата на библиотеката, като бе добавен точен адрес за улеснение на потребителите ни. Поради зачестили злонамерени действия и компрометирани файлове в сайта на библиотеката, се наложи да се започна изграждане на нов сайт.  Създаден бе нов продукт – уебсайт „С Библиотеката през ДИВНИЯ Северозапад” – плод на двугодишно издирване на исторически, културни и природни забележителности на област Монтана. След проучване и търсене на приложение за електронна /дигитална/ читателска карта, бе добавена услугата за използване на такива чрез приложението Cards. Съставен е Биобиблиографски указател на Теодоси Антонов, художник. Съставена е библиография на Иван Георгиев, която е включена в книгата „От Парнас до родния край”.
През 2016 г. в РБ „Гео Милев” са проведени 370 образователни и културни прояви, сред които: краеведски и др. разходки; изложби; организационна и образователно-информационна дейност; семинар, посветен на 115 г. от рождението на Тодор Боров; бяха създадени презентационни материали, в полза на учениците; осъществен е контакт с 4 ученически клуба по интереси, които провеждат и ще провеждат целогодишно своите тематични часове в залите на библиотеката; лекции; курсове по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) за младежи и за хора над 50+; литературни четения; състезания, игри, конкурси; прожекции на филми; работа по всички национални кампании; краеведски четения; тематични часове; програми, свързани с мероприятия „извън стените на библиотеката”; многобройни творчески срещи с автори и техните книги, и издателства. Регистрираните доброволци на библиотеката се включиха активно с работа и креативни идеи в различни културни и образователни инициативи на библиотеката.
РБ „Гео Милев” продължава ползотворните си сътрудничества и партньорства с местната и държавна власт, с личности, организации, фондации и институции. Продължава професионалната квалификация на персонала на библиотеката, като редовно се взема участие в семинари, обучения, национални кръгли маси, конференции с местно и международно участие, обучения от ЦПОБ към ББИА. Благодарим на местните и централни, печатни и електронни медии, които редовно отразяват събитията в Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана.
22.03.2017, 16:54 часа
1498 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha