Иван Генов: БСП има решения за проблемите в образованието

Иван Генов: БСП има решения за проблемите в образованието Не протоколна среща с учителите, а истински дебат по проблемите в образованието се проведе снощи във Враца. Той бе иницииран от кандидатите за народни представители на “БСП за България” за врачанска област. Специален гост бе Ирена Атанасова – директор на 125-то училище в София и кандидат за народен представител от “БСП за България”. Заради важната тема директори и учители от врачанските училища бяха изпълнили голямата зала на Дома на науката и техниката. Всички бяха единодушни, че приетият набързо нов закон за образованието не е решил съществуващите с години проблеми, а напротив – задълбочил ги е. Затова е нужна цялостна дълбока ревизия на закона за образованието, каквато предвижда БСП.
Друг сериозен проблем е застаряващата гилдия на учителите – над 50% от тях са над 55 години. БСП предлага стипендии за студентите-педагози, учителската професия да влезе в списъка на регулираните професии и истинска квалификация на педагозите с откъсване от работа на всеки 4 години за няколко месеца. Относно плюсовете и минусите на делегираните бюджети, БСП настоява да се направят такива промени, които да отчитат спецификата на всяко училище. Обсъдено бе и прословутото увеличение на учителските заплати. Събралите се учителите бяха единодушни, че то трябва да е еднакво за всички, а не както стана последният път – различно за всяко училище. “Това, което предлага БСП е 15% увеличение на учителските заплати през първата година на мандата и 40% увеличение до края на мандата. И това е при 5% от брутния вътрешен продукт за образование” – коментира Ирена Атанасова.
“Дори заплащането на учителския труд не е най-важното. Ние сме смачкани! Това е най-важното! Ние сме притиснати от всичко! Българският учител и българското училище нямат подкрепа от никого – нямат подкрепа от обществото, за родителите не говорим, нямат подкрепа от институциите, нямат подкрепа от държавата! Ние сме оставени сами да се справяме с всичко!”, обобщи настроенията на колегите си Атанасова.
“Не съм професионалист, но съм човек, който иска българското образование да си върне авторитета! И аз съм един от многото, които го искат. Не можем да стоим и да гледаме безучастно как в България вече са затворени 800 училища! По време на турското робство са създавани училища - в една махала за 10 – 15 деца, за да се запази българщината. Сега затваряме училища. Оставяме децата неграмотни. Държава без грамотно население не може да съществува дълго!”, коментира Иван Генов. Водачът на листата на “БСП за България” за врачанска област се ангажира с наложителните промени в образованието, които предстоят, и помоли прсъстващите учители да продължат да участват активно в диалога за образованието.
В същата вечер във Враца бе заключителното събитие от предизборната кампания на “БСП за България” за врачанска област. На него Иван Генов каза: “Ние не сме плашилото, както ГЕРБ  се опитват да ни изкарат, заплашвайки своите служители. БСП не е плашилото – БСП е надеждата и спокойствието на хората! БСП ще даде спокойствие на тези професионалисти, които си гледат съвестно работата. БСП ще даде спокойствие на бизнеса, който работи по правилата. БСП ще даде спокойствие и гаранции на инвеститорите, които искат предвидимост в тази държава. Това ще направи БСП! И ще го направи за България, за всеки български гражданин! В неделя подкрепете промяната с номер 10 в интегралната бюлетина!”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
23.03.2017, 12:40 часа
1067 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha