94-годишен ветеран от войната откри паметна плоча в Лом в памет на полк. Стефан Илиев

94-годишен ветеран от войната откри паметна плоча в Лом в памет на полк. Стефан Илиев 94-годишният Иван Киров, един от малкото живи ветерани от Втората Световна война, положи венец на паметната плоча на полк. Стефан Илиев, която бе открита на 24 март на едноименната улица в Лом по повод 100 години от гибелта на командира на 15-и пехотен ломски полк в решаващата битка при Червената стена в Първата Световна война. Окичен с медали и ордени за храброст, дядо Иван дойде от родното си село Станево, сам шофирайки колата си, за да връчи по-късно и почетен знак на Съюза на ветераните от войните на инициатора на честването – проф. д-р Иван Гаврилов, който бе обявен и за почетен член на Съюза.
Председателят на Областната организация на Съюза на ветераните Димитър Тихолов връчи почетен знак и на правнучката на полк. Стефан Илиев Емилия Кожухарова, която прочете отворено писмо до организаторите и участниците в честването, и на кмета на община Лом Пенка Пенкова. На честването в НЧ "Постоянство 1856" слова за героизма и в памет на командира и воините от 15-и пехотен ломски полк произнесоха и Иво Антонов - началник отдел "Военни паметници и военно-патриотично възпитание" в Министерството на отбраната, историкът Зоя Апостолова, почетният гражданин на Лом доц.д-р Борислав Великов, д-р Румяна Раднева, написала книги и стихове за битката при Дойран и Първата Световна война.
Ученици от ПГ „Найден Геров“ и СУ „Димитър Маринов“ благодариха на проф. д-р Иван Гаврилов за уроците по родолюбие и осигурената от него стипендия за деца от двете училища. В честването на 100 години от гибелта на полк. Стефан Илиев се включиха и областният управител на Монтана Иван Сергисов, председателят на Общинския съвет в Лом Христина Христова и общински съветници, кметове и представители на Василовци и Дондуково, много граждани и ученици от всички ломски училища.
Патриотичен концерт изнесе народният певец Володя Стоянов-Войводата с участието на детския фолклорен състав „Северняче“, а пред читалището се изявиха мажоретки и фанфарен оркестър от I ОУ „Никола Първанов“.
Преди честването в НЧ „Постоянство 1856“, в памет на полк. Стефан Илиев и на всички загинали от 15-и пехотен ломски полк, на заупокойна молитва и панихида, отслужена от  архимандрит Антим - протосингел от Видинската Света митрополия, в катедралния храм "Успение Богородично" бяха упоменати имената на всички загинали от града и селата от Ломско по време на Първата Световна война. Бяха открити и още три паметни плочи – две в Дунавския парк, и една в централния площад „Свобода“.
Честването бе по инициатива и с подкрепата на проф. д-р Иван Гаврилов, Община Лом, Историческия музей, Военно-патриотичните съюзи и Военен клуб-Лом, Дружеството за Българо-швейцарско приятелство, носещо името на швейцареца Луи Айер, който също оставя костите си по бойните полета на Македония наравно с нашите бойци и командири.
24.03.2017, 18:53 часа
2285 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha